Satele românești se depopulează în ritm accelerat
Semnele depopulării sunt resimțite chiar și în comunele mai bogate, nu doar în cătunele rupte de lume. Ca să-nțelegem de ce, am parcurs o oră distanță de la Galați, până la Nămoloasa- aici, în ultimii ani, au fost de patru ori mai multe înmormântări decât nașteri. Mărturie stau nenumăratele gospodării care suferă de singurătate:
„Uite: casă goală, casă goală, goală și acolo... asta este.(...) Au murit o grămadă, pe capete care au fost bolnavi și bătrâni. Iar tinerii? Cei tineri au plecat în afară și a rămas ce-a rămas, câțiva.” Citeste si: VIDEO- Pădurea din România care abundă în ”diamante negre”. Cei care le găsesc le vând cu mii de euro
„- Cui rămân satele astea?
- Cui...o întrebare foarte dificilă. Poate băiatul meu, la un moment dat, așa am discutat cu el, se va întoarce. Dar să își facă o bază materială întâi. ”
În urmă au rămas cei mai în vârstă, care duc după ei povara bătrâneții.
„- Câți ani aveți?
- 81 și uncheașu are 91, pe 92.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
- Mulți înainte, să fiți sănătoși.
- Vă mulțumesc, dar nu-s buni. Sunt foarte grei.
- De ce? Dacă nu are cine să aibă grijă de tine, ești singur...
- De ce sunteți singuri? Copiii sunt plecați. Am doi băieți și o fată. Doi sunt în Anglia, la Londra, iar fata e în Italia.
Ea și-a făcut gospodărie acolo, nu mai vine.”
Citeste si: VIDEO| Povestea emoționantă a Dianei: Ea este mama rămasă văduvă care a mers 4 ore pe jos ca să economisească 5 lei pentru bomboanele copiilor
Anul 2050: România celor 16 milioane
Femeia trăiește cu speranța ca măcar băieții să se întoarcă acasă deși ar fi avut nevoie să se bucure de sprijinul tuturor.
Probabilitatea este însă mică- arată un raport al ONU: dacă în prezent, suntem puțin peste 19 milioane de oameni, până în 2100, aproape că ne înjumătățim. În mare măsură depopularea României înseamnă exod:
„Au plecat departe după un trai mai bun, dar până la urmă nici acolo nu-i bun. De ce nu fac ăștia ceva să-i aducă pe toți copiii înapoi?”
Costică Chiriac, viceprimar: „Avem o populație de 1960 înregistrați la evidența populației, în scădere. După 2000 au început să plece în masă în afară. Nu avem familie să nu aibă o rudă plecată în afară.” Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Nici pe ulițele din satul vecin, Lungoci, nu prea mai vezi picior de om. Cei care-au mai rămas aici se îngrijesc de treburile gospodărești iar în zilele de sărbătoare vecinii se întâlnesc să mai schimbe câte o vorbă la poartă. Subiectul comun: copiii și nepoții aflați la mii de kilometri distanță și pe care îi văd doar în fotografii, pe telefon.
Citeste si: Bătrânii care așteaptă o mângâiere de Crăciun
„Chiar vorbeam cu băiatul acum trei seri și îmi spunea: ”Mamă, mi-e dor de casă, de tine, dar ce fac acolo? M-am obișnuit aici, băieții sunt bine, am serviciu stabil... Dacă vin la țară ce fac, mamă?””
Populația de la sat scade în toată Europa. În situații similiare cu România, mai sunt țări precum Croația și Letonia. Acolo însă populația urbană va crește.
Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.