Scenele ireale și revoltătoare deopotrivă sunt filmate la poarta Inspectoratului General de Imigrări din București. Zeci de muncitori străini, disperați că-și pierd dreptul de ședere în România, s-au îngrămădit la poartă în speranța vă vor prinde un loc la ghișeu. La un moment dat, din senin, unul dintre jandarmi scoate spray-ul lacrimogen și pulverizează în oameni. Multora direct în față. De la nici o jumătate de metru distanță. De parcă aveau de-a face cu infractori periculoși.

Imigranți stropiți cu spray lacrimogen de jandarmi

Adina Iliescu, reporter Kanal D, ne aduce mai multe informații.

Citește și: O tânără din Sri Lanka este căutată de polițiștii din Sibiu după ce a fost dată dispărută

Dar... vitejia jandarmilor nu s-a oprit.

„A venit dimineață. Stăm de trei zile aici!”, spun imigranții.

Iar bieții oameni au continuat să stea la poartă chiar dacă tușeau și aveau ochii extrem de iritați.

Nimeni nu s-a gândit să cheme un medic, nici polițiștii de la Imigrări, nici jandarmii.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citește și: Incredibil! Un patron de restaurant a angajat un preot pentru a-i spovedi forţat pe angajaţi

„Nu suntem în junglă. Suntem oameni. E nevoie de reguli. Unde sunt guvernanții?”.

Din birouri, șefii au găsit imediat explicații. De parcă nu am fi filmat totul, reprezentanții Jandarmeriei București încearcă să ne convingă, practic, că nu vedem bine... că oamenii deveniseră agresivi unii cu alții, ba chiar ar fi rupt gardurile de protecție.

Ne trimit și două fotografii ca dovadă.

Citește și: Destin frânt pentru Antoneta, românca de 36 de ani înjunghiată mortal în magazinul din Olanda unde lucra

Umilința imigranților: stropiți cu spray lacrimogen de jandarmi și nevoiți să stea la cozi cu zile înainte

„Două dintre panourile metalice pe care jandarmeria le-a folosit au fost dezmembrate și prinderile acestora au fost rupte. Evidențiem faptul că nicio persoană nu a fost rănită în acest context. Tot ce au putut să facă jandarmii acolo a fost acea somație de „Stai departe!”, pe care putem să o observăm împreună și să folosească mijlocul din dotare”, a explicat Purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București.

Citește și: Polițiștii ies în stradă. Aceștia amenință cu boicotarea sistemului

Doar că în lege scrie clar că spray-ul lacrimogen se folosește gradual, ori în aceste imagini vedem contrariul. Și ce uită autoritățile e că toți acești străini, fie ei studenți sau muncitori, stau la această poartă cu orele sau chiar cu zilele și se pierd cu firea uneori... nu din vina lor. Ci tot vina statului.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Cu alte cuvinte asistăm la o procedură gândită de șefii de la Imigrări. Sau mai bine zis la o lege a junglei. O zi pe săptămână pot veni toți cei fără programare ca să-și reînnoiască permisul de ședere. Însă doar 25 sunt norocoși. Ca la loterie.

Cei mai mulți nu se descurcă să-și facă programări online. Însă, și de ar reuși, ar fi la fel de rău.

Citește și: Scandal ca la ușa cortului la Alba Iulia: două șatre de rromi au fost scoase sub escorta poliției

Unul dintre tineri e din Pakistan, e student la Politehnică și angajat ca inginer în construcții. Ne povestește că an de an trece prin asemenea umilințe.

Inspectoratului General pentru Imigrări ne transmite că lucrează la capacitate maximă. Dar că sunt prea multe solicitări față de numărul de angajați. De aici și timpii de așteptare atât de mari: câteva luni pentru o programare.

Citește și: Sute de ucraineni stau zi de zi la coadă pentru a se angaja în România


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si