"O mănăstire frumoasă... Orice boala ai avea și mergi, unde face slujba călugărul, te faci bine"

Așa începe trailerul filmului despre viața lui Arsenie Boca, care a atras furia reprezentanților Arhiepiscopiei din Sibiu. Potrivit acestora, pelicula nu i-ar face cinste celui supranumit sfântul Ardealului.

"Îi plăcea să își facă reclamă... Părintele are narna, foarte dandy, zici ca e parizian..."

Scandal pe documentarul lui Arsenie Boca

Arhiepiscopia aduce acuzații grave. Potrivit acestora, filmul documentar ia în batjocură memoria lui Arsenie Boca, lucru ce nu ar trebui tolerat. Mai mult, aceștia susțin că mai multe momente din viața părintelui sunt scoase din context, iar adevărul este denaturat.

"Nu are la bază o cercetare onesta și obiectivă. Nu este nici un act cultural, nici documentar, ci reprezintă o tendențioasă și denigratoare. Regizorul filmului ia în derâdere și batjocorește evlavia curată a credincioșilor bisericii noastre", a declarat Cristian Vaida, consilier eparhial Arhiepiscopia Sibiului.

Arhiepiscopia din Sibiu a cerut chiar interzicerea difuzării peliculei în cadrul festivalului ASTRA Film, care va avea loc în județul Sibiu. Organizatorii festivalului nu vor însă nici să audă.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citește și: Calendar ortodox 27 septembrie 2023. Ce sărbătoare este miercuri?

"În 30 de ani de festival nu ne-am întâlnit cu o astfel de cerere. Normal că filmul va rula, a fost selecționat... nu ne permitem să facem cenzura, a declarat Dumitru Burdala", director Astra Film.

În scandalul privind filmul documentar a intervenit și Biserica Ortodoxă Română, care s-a dezis de inițiativa celor din Sibiu.

"Solicitarea arhiepiscopiei Sibiului este una strict locală, eparhială. Fiecare eparhie este autonomă administrativ.(...) Biserica nu poate și nici nu-și propune să interzică vreodată ceva în spațiul public. Rolul ei, printre altele, este să ofere convingător repere morale și spirituale pe care oamenii să le accepte liber, în bună cunoștință de cauză", a declarat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Biserica Ortodoxă Română.

Documentarul privind viata lui Arsenie Boca rulează din 1 septembrie în cinematografele din România. Acesta ar urma să apară în cadrul festivalului din Sibiu la mijlocul lunii octombrie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si