„Zeci de mii de oameni care au plătit în plus la facturi așteaptă să vadă cum își vor recupera banii. Teoretic, ar trebui ca din facturile viitoare să se scadă suma plătită în plus. Doar că furnizorul a contestat amenda de la ANPC. Până se rezolvă situația, tot clienții au de suferit”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Românii așteaptă banii înapoi pe facturile plătite în plus

Dacă ne luăm după factura acestui bărbat am zice că locuiește într-o uzină sau un conac. Omul plătește 4.500 de lei pentru un apartament cu trei camere. Ca să o poată achita cu pensia sa modestă, bărbatul a cerut o eșalonare.

„A rămas să dau 540 lunar. A zis cât arată contorul. Sunt bun de plată. Am un frigider și atât și un boiler la baie”, a mărturisit bărbatul.

Potrivit Autorității pentru Protecția Consumatorului, cel mai mare furnizor de energie ar fi calculat greșit facturile în perioada ianuarie- august 2023. Aproximativ 44 de mii de consumatori au plătit prețul neplafonat. În total, aceștia au achitat în plus 3,5 milioane de lei.

Acest bărbat spune că este unul dintre păgubiți. Oricât a economisit, tot nu s-a încadrat la plafonare.

Citește și: VIDEO- Haos la un hipermarket din Suceava. Românii aproape că s-au călcat în picioare pentru reducerile la cașcavalul afumat

„- Au pus contoare deștepte și le ia direct.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

- Credeți că plătiți cât consumați?

- Dar cine știe, doamnă, ce fac ei? Mai scoți, am oprit becurile, pe afară, seara și tot nu mă încadrez”, a spus bărbatul.

Pentru facturile prea mari, ANPC a sancționat compania cu o amendă de peste 10 milioane de euro. În replică, furnizorul spune că o va contesta.

„Cu regret constatăm că diverse instituții ale statului au interpretări diferite ale legislației și celorlalte prevederi aplicabile în domeniul energiei și nu ajung să coreleze activitățile lor, pentru a oferi claritate atât clienților, cât și companiilor din domeniu”, a contestat Enel.

Între timp, cei cu venituri mici caută soluții ca să plătească mai puțin la iarnă. Mai multe primării din Capitală oferă ajutoare pentru facturile la energie electrică și gaze. Doar că, așa cum am fost obișnuiți, procesul e lung și anevoios.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Partea bună este că în această iarnă vom avea răgaz de la scumpiri.

SINCRON Silvia Vlasceanu directorul HENRO

„Facturile ar trebui să fie cel puțin egale cu cele de anul trecut, dacă nu chiar puțin mai mici. Prețul

gazelor naturale e sub nivelul celui de anul trecut”, a explicat Silvia Vlăsceanu, directorul HENRO.

Prețurile la energie vor rămâne plafonate până în anul 2025.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si