La Paris, termometrele s-au incins si au aratat 42,6 grade. Recordul precedent de temperatura inregistrat de Orasul Luminilor a fost de 40,4 grade Celsius in 1947.

Turistii care nu au stiut ce ii asteapta in capitala Frantei spun ca nu au mai intalnit niciodata asa ceva.

Nici vecinii belgieni nu au fost crutati de temperaturile insuportabile. Belgia s-a confruntat cu cel mai grav val de caldura inregistrat vreodata de cand au inceput masuratorile, in 1833.

40,2 grade Celsius au aratat termometrele in Liege, un oras din estul tarii.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Englezii au avut parte, la randul lor, de o zi extrem de calduroasa. Cea mai ridicata temperatura s-a inregistrat in Cambridge, nu mai putin de 38,1 grade. Ultimul record, de 36,7 grade, era de acum patru ani.

Caldura extrema a afectat si transportul feroviar. Mai multe panouri electrice au luat foc pe calea ferata.

In Germania, mercurul din termometre a aratat 41,5 grade, iar in Oldanda 40,4 grade celsius.

Oamenii de stiinta anunta ca o schimbare climatica majora este cauza acestui val de canicula care afecteaza Europa.

Ca sa intelegem valul de canicula, trebuie sa privim acest jet-stream, o fasie de curenti extrem de puternici, in atmosfera. Traiectoria curentilor s-a schimbat recent, a capatat o alta forma. Asta inseamna ca avem o zona mare cu presiune crescuta, care schimba directia vantului. Astfel, aerul tropical din nordul Africii este impins peste Europa continentala!

Forma jet-stream ului este Omega acum, ceea ce mai inseamna un efect grav, pe langa canicula.
Apropierea foarte mare intre aerul polar- aflat la nord de fasie, si cel saharian- din sud, produce manifestari extreme ale vremii in emisfera nordica. Printre ele, si numarul mare de tornade si vijelii inregistrate in vara acestui an, inclusiv in tara noastra!

Jet-stream ul isi schimba traiectoria abia toamna, tarziu, cand coboara spre tropice si permite temperaturilor scazute sa coboare de la Polul nord si sa instaleze iarna.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si