Scrâșnitul din dinți e o afecțiune care apare în special pe timpul nopții și despre care nu știm că o avem, decât atunci când dantura începe să se deterioreze. Din ce cauză apare această problemă dar și ce opțiuni de tratament avem, aflăm astăzi de la dr. Irinel Panainte, medic ortodont, a transmis Simona Pătruleasa.

Scrâșnitul din dinți, diagnostic și cauze

Simona-Așadar, cum se manifestă bruxismul, cunoscut în popor drept scrâșnitul din dinți?

Irinel Panainte- Semnul cel mai evident și pe care ar fi bine să le identificăm cât mai repede cu putință, este tocirea dinților. După cum se vede și aici, în poză, dinții ajung în timp să fie din ce în ce mai scurți. Practic, pierzând din volumul lor, pierzând din smalț și practic apărând straturile mai profunde ale dintelui, putem simți o oarecare sensibilitate la diverși stimuli, cum ar fi dulce, cald, rece sau acru.

Pe perioada nopții, dacă se manifestă bruxismul, dimineața, la trezire, putem simți o tensiune aici, în zona obrajilor, mușchii contractați, durere în zona urechilor, dureri ale maxilarelor sau chiar ale dinților.

Simona- Care ar fi cauzele, de ce apare acest bruxism?

Irinel Panainte- Există mai multe cauze pentru scrișnitul din dinți. În primul rând, o mușcătură incorectă sau dinți înghesuiți, neașezați corect pe arcade, pot duce la apariția bruxismului.

Anumite obiceiuri, cum ar fi consumul de alcool, consumul de cafea sau anumite substanțe cu activitate intens excitantă, pot duce la apariția bruxismului. De asemenea, este foarte important stilul de viață, întrucât un stil de viață cu mult stres, cu anxietate, cu sentimente negative puternice, cum ar fi furia, pot duce de asemenea la scrâșnitul din dinți. Pe parcursul zilei, o activitate fizică intensă, de exemplu, atunci când suntem la sală și lucrăm cu greutăți, avem această tendință de a, de a scrâșni din dinți.

Simona- Ce vedem acolo?

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Irinel Panainte- Aici vedem o arcadă a unui pacient cu cu bruxism și cu smalțul, care s-a dus destul de mult din dinți și măsele și practic ceea ce se vede mai închis la culoare este deja dentină, care se expune, și de aici poate apărea acea sensibilitate de care vorbeam la început.

Simona- Poate fi vorba și de o componentă ereditară?

Irinel Panainte- Așa cum am zis, bruxismul are mai multe cauze. La copii, de exemplu, în prima parte a vieții este cumva normal să apară acest fenomen, pentru că fenomenul de scrâșnire al dinților este corelat cu procesul de erupție sau de înlocuire a dinților. Când copiii sunt mici, le cresc primii dinți.

Prin faptul că ei strâng puțin din dinți, se mai eliberează din acel disconfort sau acea jenă resimțită de ei. Ulterior, de exemplu, când se face trecerea de la dinții de lapte, la cei permanenți, atunci, pentru a favoriza înlocuirea dinților, procesul de scrâșnire din dinți ajută la acest lucru.

Simona- Ce avem aici?

Irinel Panainte- Aici avem în imaginea de sus un pacient cu bruxism, pe dinții frontali din zona anterioară, iar în a doua imagine la același pacient care s-au reconstituit dinții, care au fost afectați de bruxism.

Simona- Nediagnosticat la timp, acest scrâșnit din dinți, bruxismul, poate să aducă daune danturii. Ce se se poate cel mai rău întâmpla?

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Sfatul ireal al stomatologului: periajul interzis în trei situații. Când nu trebuie să ne spălăm pe dinți?

Irinel Panainte- Din păcate, da, efectele sunt destul de grave asupra dinților, pentru că tocindu-se dinții în timp aceștia își pierd rezistența și într-un final se pot fractura. De asemenea, gingiile se pot retrage. De asemenea, cum vedem în această poză, gingiile la anumiți dinți și măsele s-au ridicat destul de mult și atunci se vede destul de mult din dinte și chiar din rădăcina acestuia, dar pot apărea complicații și la nivel regional să spun așa, cu dureri în zona urechilor, în zona articulației, care leagă mandibula de craniu. Dureri, dureri de cap sau chiar posibile blocări ale mișcărilor, pe care le facem cu mandibula.

Simona- Ce posibilități de tratament avem?

Irinel Panainte- În primul rând, atunci când este diagnosticat de către un medic stomatolog sau de către un medic ortodont, o primă măsură ar fi aceea de a se face niște gutiere pe care pacientul să le poarte, pentru a proteja dinții, pe perioada nopții, deși sunt unii pacienți care le poartă și pe perioada zilei.

Ideal ar fi să identificăm și cauza care a dus la apariția bruxismului, pentru că în acest fel vom reuși să îl eliminăm și ulterior putem începe procesul de reconstrucție al dinților. Dacă avem o mușcătură incorectă, atunci se recomandă un tratament ortodontic de îndreptare a dinților și de corecția mușcăturii. Ulterior se pot plomba dinții, se pot pune coroane, se pot pune fațete pe dinții care sunt tociți.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si