In articol:
„Revolta fermierilor francezi se amplifică. 18 persoane au fost arestate lângă Paris în timp ce încercau să blocheze o piață de alimente en-gross. În timp ce pe străzi au fost scoase blindatele jandarmilor, guvernul francez și Comisia Europeană anunță primele concesii”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.
18 persoane arestate la protestele din Franța
1.000 de fermieri protestatari cu 500 de tractoare blochează opt rute majore de intrare în Capitală. Asaltul susinut al fermierilor francezi asupra Parisului a continuat zi și noapte.
Ca să facă loc utilajelor grele, spațiile de delimitare dintre sensurile de pe autostrăzi au fost mutate.
Ținta agricultorilor este blocajul total către capitala Franței, astfel încât nicio marfă să nu mai intre, iar orașul cu 12 milioane de locuitori să simtă cât de importantă este munca fermierilor.
Tensiunile plutesc în aer acolo unde camioanele încărcate încearcă să aprovizioneze orașele.
15.000 de jandarmi cu vehicule blindate sunt lăsați lângă blocadele agricultorilor. În apropiere de Orleans, un tractor a încercat să forțeze un baraj al Poliției după ce autoritățile au anunțat că trebuie să elibereze drumul.
Pe autostrada A71, în regiunea Auvergne, protestatarii au incendiat drumul pentru a opri traficul.
Protestele sunt extinse în toată țara.
În regiunea Gironde, din sud vest, pe autostrada A63, ambele sensuri sunt ocupate de convoaie.
18 persoane au fost reținute de Poliție la intrarea în Piața Rungis, situată la 7 kilometri de Paris, sub acuzația că obstrucționează traficul. Cea mai mare piață en gross de fructe și legume din lume este apărată cu blindate.
Între timp, în încercarea de a răspunde uneia dintre nemulțumirile fermierilor furioși, Guvernul a promis că va dubla controalele în supermarketuri. Inspectorii antifraudă au și început să verifice dacă mărfurile non-franceze sunt comercializate greșit ca fiind produse din Franța.
Având în vedere blocajele din Franța, ministerul român al Afacerilor Externe recomandă, într-o nouă informare de călătorie, ca românii aflați în această țară să urmărească toate informațiile privind circulația rutieră.
Guvernanții au promis că Franţa va cere mâine, la ședința Comisiei Europene de la Bruxelles, modificarea legislaţiei agricole UE astfel încât criza din agricultură să fie depășită.
Este vorba despre o derogare de un an de la legea care îi obligă pe agricultori să lase liber între 4% si 7% din terenul cultivat, astfel încât să se restabilească sănătatea solului. La aceasta se adaugă și prelungirea cu un an la scutirea de taxe pentru importurile de produse, cereale şi alimente, din Ucraina.