VIDEO- Se fură seva de mesteacăn din rezervația naturală din Covasna. Autoritățile nu reușesc să identifice hoții
Autortitățile din Covasna se confruntă cu o misiune imposibilă: găsirea hoților de sevă de mesteacăn dintr-o rezervație naturală.
"Din dorința de a face bani cât mai ușor, mai mulți indivizi au ajuns să fure sevă de mesteacăn dintr-o rezervație naturală din județul Covasna. Autoritățile au găsit lângă copaci mai multe bidoane în care se scurgea lichidul vital al arborilor. Pentru că pădurea se întinde pe o suprafață de peste două mii de hectare, găsirea făptașilor pare misiune imposibilă", a transmis Cristian Sabbagh.
Mai multe bidoane de doi litri, plasate la baza unor mesteceni, au fost găsite de autoritățile din comuna Reci. În ele se scurgea seva arborilor prin niște sonde pe care indivizi necunoscuți le-au introdus după ce au găurit copacii.
"Colectarea sevei de mesteacăn începe în luna martie, iar acest lucru se poate face doar vreme de o lună până când arborii încep să înflorească. Marea problemă este că oamenii extrag în exces acest lichid care este vital pentru copaci, iar mestecenii ajung să se usuce și se prăbușesc la pământ", a transmis Adrian Jătăreanu, corespondent Știrile Kanal D.
Extragerea sevei de mesteacăn nu este ilegală, dar acest lucru este complet interzis în ariile naturale protejate. Rezervația din Reci se întinde pe o suprafață de peste două mii de hectare, iar pădurea adăpostește arbori maturi care sunt ținta preferată a hoților. Scos în exces, acest lichid afectează toți copacii care și așa suferă din cauza secetei.
Mestecănișul de la Reci e rezervație naturală. Chiar și așa avem probleme cu pânza freatică, a scăzut cu un metru jumate, aproape doi metri în ultimele trei decenii, a declarat Leher Dombora, primar comuna Reci.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Deși jandarmii patrulează prin pădurea de mesteceni, găsirea făptașilor este o misiune imposibilă având în vedere suprafața uriașă a rezervației. Localnicii cred că de vină ar fi oameni veniți din alte zone ale țării.
"Vin de la Brașov, din alte părți și ei fac extracțiile acestea și din cauza asta nici nu se poate controla. Jandarmeria să țină frumos acolo de ei, să stea locului sau poliția locală. Pază strictă? Pază strictă și atât", a declarat un localnic.
"Nu sunt de acord. Dar este o singură problemă, viața oamenilor care se rezumă la bani, la venituri și venitul foarte ușor vine așa. Deci nu trebuie să facă nimic, numai dai o gaură și iese banul. Riscă dosar penal cei care extrag de aici sevă. Riscă, dacă sunt prinși", a declarat un localnic.
Internetul este plin de anunțuri de la persoane care vând sevă de mesteacăn cu prețuri cuprinse între 10 și 15 lei pentru un litru. Doar că așa zișii comercianți nu spun și de unde provine acest lichid și nimeni nu poate verifica dacă a fost extras dintr-o arie protejată.
"- Cât costă?
- Zece lei litrul. Ăsta este prețul, nu e prețul la sevă, că seva este gratuită, este prețul serviciului. Soțul meu aleargă și le meșterește, le strânge, le duce. În fiecare zi putem să extragem în jur de 10 litri, 20 de litri pe zi", cam așa, a declarat un comerciant de sevă.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro