”Uniunea Europeană interzice aroma de fum artificială. Decizia a fost luată după ce autoritatea pentru siguranța alimentară a descoperit că aceasta poate crește riscul de cancer. În continuare, însă, producătorii pot afuma natural mezelurile, deși asta presupune un cost mult mai ridicat”, a transmis Christian Sabbagh.

În piețe și supermarketuri găsim mii de sortimente de mezeluri afumate. Pe etichetele multora apare pe lista de ingrediente "aroma de fum", semn că gustul este unul provenit de la aditivi.

În schimb, pe preparatele din carne afumate natural este menționat și tipul de lemn. Atât timp cât sunt bune la gust, ce e pe etichetă nu mai contează pentru mulți.

”Eu mănânc, sunt bune. Cică face rău, dar mie nu mi-a făcut rău până acum! ”, spune un domn.

Citește și: Cât costă cireșele de import? Ele sunt de 20 ori mai ieftine la producător

”Când fac fasole, o varză, dacă nu arunci... și la omletă dacă nu pui cârnat afumat nu iese omleta!”, mai spune o doamnă.

Cu cât se vor scumpi afumăturile?

Mergem să vedem cum arată afumătoarea unei măcelării. Preparatele din carne de aici stau multe ore la afumat în fum natural din lemn de fag.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Este un proces complex și costisitor, pe care mulți producători îl evită ca să economisească bani. În schimb, folosesc lichide și prafuri care dau aroma de fum, doar că omul de rând nu poate face diferența cu ochiul liber.

”Acest fals de produs sau diferențiere e greu de cunoscut de cineva neabilitat, neprofesionist. Deci doar să ne uităm la etichetă. Da, dacă eticheta e corectă!”, a transmis Eduard Pavel, administratorul unei măcelării.

Producătorii de mezeluri aveau voie să folosească 10 tipuri de arome de fum. Acum, Uniunea Europeană a decis să interzică 8 dintre ele.

”Există un risc de genotoxicitate. Aceste chimicale reacționează asupra ADN-ului putând genera cancer”, a mai adăugat Alexandru Ciric, directorul Institutului de calitate a alimentelor.

Citește și: Cât costă un kilogram de miez de nucă în Piața Obor din București

Această schimbare ar duce la o scumpire a produselor afumate cu aproximativ 20%.

”Prețurile și așa sunt mari, cât o să mai crească”, precizează un domn.

Eliminarea aromelor se va face treptat, în următorii 5 ani pentru pește, carne și brânzeturi, și în cel mult 2 ani pentru sosuri și chipsuri.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si