Close sidebar
Close sidebar

VIDEO- Se sună de schimbare. Află care este povestea lui Ionuț: Păi dacă ai școala, ai ceva în viață

Mii de copii s-au întors la școală în aceleași bănci vechi, în care iarna tremură de frig. Vor scrie pe aceeași tablă ruptă și vor fi nevoiți să folosească tot toaletele din fundul curții. Iar pentru alții... școala n-a început deloc. 2 din 10 copii români nu merg la școală, deși au vârsta împlinită.

Redactia Stirile Kanal D,

Se sună de schimbare [Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Știrile KanalD, în parteneriat cu Asociația BookLand România, pornesc și anul acesta în campania „Se Sună de Schimbare!”, menită să strângă fonduri pentru șansa la o educație mai bună.

Mergem mai întâi în județul Alba, unde un băiețel sensibil și isteț abia așteaptă să se întoarcă în școala cea nouă, care-i va da aripi să plece din vârf de munte, la oraș.

Ce schimbă școala? Totul

Stau la berbeci, iau o carte și le citesc, îmi place foarte mult să citesc. Îți trebuie carte să știi să citești, să știi să scrii.

Păi dacă ai școala, ai ceva în viață.

Cum se va schimba comunitatea atunci când și școala se va schimba? Va crește, și foarte bine, va crește din punct de vedere calitativ, al aprecierii.

În România lui 2023, să mai crezi că școala schimbă comunități poate părea un act de curaj. Sunt 160 de școli cu toaleta în curte.

Peste 20% dintre instituții nu au autorizație de funcționare.

Unii învață în schimburi, alții în frig.

Și totuși, cât timp răspunsul la „ce schimbă școala?” este „totul”, există speranță. Am pornit din nou anul acesta prin țară alături de asociația BookLand, să vedem comunitățile în care ei pun umărul la o educație mai bună. Începem în Alba...

Ionuț, elevul cu o poveste impresionantă

Am urcat ceva să ajungem la ultima casă din comuna Ceru Băcăinți.

O gospodărie vecină cu văzduhul, mângâiată doar de cântecul de clarinet al lui Ionuț. E singurul copil al familiei și e singur pe aceste văi. Dar nu se plânge.

Aici pot să fac ce vreau și e liniște, acolo e gălăgie de nu pot nici o poveste să citesc

Ne împrietenim repede cu Ionuț. Are atâtea de spus, și așa frumos gândește, încât e greu să crezi că-și petrece mai toată ziua pe dealuri, cu turma lui de berbecuți.

- Ce-ți place ție cel mai tare aici sus la munte?

- Aerul curat, animalele...

- Berbecuții tăi.

- Da, berbecuții.

- Dar crezi că tuturor copiilor le place așa mult la munte?

Citeste si: Ana Maria Vasiliu va fi înmormântată lângă Mădălina Manole. Trupul neînsuflețit al tinerei a fost depus la o capelă din Ploiești. Ce se întâmplă cu Gabriel Vasiliu în aceste momente- kanald.ro

Citeste si: Oana Lis, în doliu! Mesajul dureros transmis în urmă cu puțin timp: “Nu știi niciodată când vorbești ultima oară cu un om”- wowbiz.ro

Citeste si: Descoperire arheologică rară, în timpul restaurării catedralei Notre-Dame: Sicriul unui cunoscut poet a fost găsit în toiul lucrărilor- antena3.ro

- Nu chiar toți. Care-s invățați la oraș le place mai mult acolo, pe telefoane, prostii, se omoară...

- Pe tine nu te atrag treburile astea, telefoanele, tabletele, jocurile?

- Nu prea.

- De ce?

- Stai toată ziua cu ele, îți strici ochii. Devii orb.

- Și ce i-ai spune tu unui copilaș de la oraș care nu a fost niciodată într-un loc de genul ăsta?

- I-aș spune să vină aici că-i fain și aer curat.

- Bravo, hai să mergem. Mergem la berbecuți acuma, nu?

- Da.

- După tine.

- Nu, după dumneavoastră, doamnele întâi, madam.

- Mulțumesc.

- Dar nu știu drumul.

- Tăăt pe drumu asta făcut. Meee, Blânduțule. Meeee, Blânduțu. Meeeee. Blându, pupă-te tata să te pupe. Ia și niște sandviciuri. Ăsta, nu există miel mai blând ca el. Blânduțu, hai mă să te și...

Citeste si: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”- kfetele.ro

Citeste si: Povestea emoționantă a cățelului-erou Fiki care și-a salvat stăpânul din calea puhoaielor de la Galați- radioimpuls.ro

Citeste si: Descoperire arheologică rară, în timpul restaurării catedralei Notre-Dame: Sicriul unui cunoscut poet a fost găsit în toiul lucrărilor- antena3.ro

Animalele sunt tot ce au mai de preț, așa le-a fost lăsat din strămoși și duc tradiția mai departe cu îndârjire. Nu e lucru ușor.

Cum arată o zi din viața ta, ce faci?

Îmi place foarte mult să citesc.

Treaba nu se termină niciodată, dar Ionuț a învățat că timpul trece mai ușor când faci ceva ce-ți place. A învățat să cânte la clarinet, iar mama l-a dus la oraș, la cursuri. Se face un an de atunci, iar de ce trec zilele, sunt tot mai siguri că va lua calea scenei.

Ar fi mult mai ușor ca aici la muncă.

Avem doar un singur copil și să ne bucurăm de el.

Până atunci, e un drum anevoios, la propriu, pentru că în fiecare săptămână coboară muntele pe jos ca să meargă la Alba, la cursuri. Să-și urmeze visul.

Ionuț este un copil cuminte, învață foarte bine....pentru visul lui, da, a declarat directoarea școlii unde învață Ionuț.

Citește și: Când au elevii prima vacanță din anul școlar 2023- 2024? Structura modulelor

Cum poți ajuta?

Poate visul lui Ionuț ar fi prins aripi și la școală, dacă ar fi avut condiții. Asociația BookLand sprijină copiii cu visuri mari, ca al lui, și modernizează școlile acolo unde statul nu a făcut-o.

Dacă vrei să sprijini demersul lor, Donează 2 EUR lunar prin SMS la 8845 cu textul CONSTRUIM și ajută-ne să renovăm școlile din satele si comunele României.

Numărul este valabil în rețelele Orange România, Vodafone România, Telekom și Digi Mobil. Pentru a opri donația, trimite un mesaj cu textul CONSTRUIM STOP la 8845.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI