„Uitați-vă la acest pepene, într-o săptămână cât s-a degradat! Ce putem să mai alegem de aici?”
Pepenii de Dăbuleni putrezesc pe câmp
După ce a trudit toată primăvara ca să obțină o mândrie de bostan, acest producător își vede astăzi rodul muncii fără miez și numai bun de...aruncat. Soarele parcă s-a scurs peste cele 5 hectare de lubeniță ale omului, iar din bostan au ramas doar coji stricate, uscate și cu miros de putregai.
„Ăsta a și putrezit. Uitați, și ăsta la fel, acuma îl rup, este alb complet. E alb complet, el trebuia să fie aici un verde...”
În cele două decenii de când cultivă pepeni verzi și galbeni, Iulian spune că niciodată seceta nu a distrus în proporție de peste 50% culturile de fructe. Omul a încercat să protejeze lubenițele, acoperindu-le cu frunze, dar în zadar.
Citeste si: Comoara de Dăbuleni putrezește pe câmp
Fermierii, disperați și cu prea puține variante
Și, cum lipsa irigațiilor este problema care ridică cele mai mai probleme fermierilor, oamenii nici nu mai speră să-și recupereze investiția.
„- Suntem disperați, pentru că ne așteptam și noi, ca fiecare, să scoatem un profit, că doar din asta trăim, nu avem alte surse de venit.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
- Mai puteți munci pe canicula asta?
- Nu, începând de la 10, hai că acum e 11, și până diseară la ora 7 nu se mai poate...”
Citeste si: VIDEO- Pepenii de Dăbuleni ar putea deveni produs cu indicație geografică protejată/Ministerul Agriculturii întârzie procesul
Marfa nu se vinde
Dacă anul trecut un fermier obținea circa 40 de tone de lubeniță la un hectar, acum pe tarabe mai ajung doar 15-20 de tone.
Chiar și așa, cei care vând la marginea drumului nu reușesc să-și vândă marfa.
„- Astăzi, spre exemplu, a trecut cineva să cumpere?
- Nu am dat decât unul. Am dat unul și am luat 5 lei pe el. Dacă nu se vinde azi, vă dați seama că mâine sau poimâine nu mai pot să-l dau.”
„Asta a început, dar nu este deja afectată.
Dacă o mai țineam în soare 2-3 zile, asta se îngălbenește”
Nici prețurile lubeniței nu-i mulțumesc pe producători. Un kilogram de lubeniță se vinde în această perioadă cu 60 de bani la samsari și cu 2,5-3 lei direct pe tarabe.
Citeste si: Pepenii de Dăbuleni pleacă spre piețe