VIDEO| Seceta ne golește buzunarele
Ne așteaptă o toamnă cu pâine mai scumpă, deși este încă devreme pentru previziuni amănunțite, atrage atenția ministrul Agriculturii, care spune că seceta din această vară este comparabilă cu cea din 1947.
La toate astea, se adaugă o cădere economică inevitabilă, din cauza pandemiei de coronavirus. Va fi o recoltă proastă spre deloc, spun și fermierii, care recunosc că asemenea secetă n-au mai văzut.
Ministrul Agriculturii are pentru români un îndemn și o promisiune, când vine vorba despre mâncare: ”Noi ne vom asigura în primul rând că vor fi destule rezerve și stocuri pentru cereale și produse de bază.
Citeste si: Ministrul Agriculturii a vorbit despre o secetă „cumplită și extremă” în România
Doar că producătorii noștri au probleme din ce în ce mai mari, în ciuda sprijinului financiar promis de autorități.
Vasile Crăciun, fermier din comuna buzoiană Mărăcineni, a investit aproximativ 3.000 de lei la hectar în cultura de grâu.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
În iarnă, plantele ar fi avut nevoie de temperaturi scăzute pentru o dezvoltare firească.
În plus, grâul nu a mai văzut până astăzi nicio picătură de ploaie, iar agricultorul privește neputincios cum i se risipește toată investiția.
Citeste si: Tătaru: Suntem spre vârful pantei, dar o pantă lină deocamdată
Seceta face prăpăd în toată zona care, deși are o suprafață uriașă de teren agricol nu dispune de o rețea de canale de irigații, așa cum ar fi normal.
Pământul este uscat o jumătate de metru în adâncime și deja au apărut probleme chiar și la culturile abia semănate în primăvară.
Citeste si: Profesor israelian: Virusul dispare în 70 de zile
Seceta a afectat culturile de cereale din tot sudul țării. Spre exemplu, din cauza lipsei acute de apă, grâul, orzul și porumbul semănate în primăvară nici măcar nu au răsărit. Terenurile sunt uscate, iar asta va duce și la apariția dăunătorilor.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Costurile mari pentru irigare îi pun pe fermieri în dificultatea de a mai continua cultivarea cerealelor în câmp. Spre exemplu, unii dintre producători se gândesc chiar să renunțe la cultivarea cerealelor și să se axeze doar pe cultivarea legumelor în spațiile protejate.
Disperați că le mor culturile, oamenii au apelat la ajutorul preoților, care s-au rugat pe ogoare pentru ploaie. S-a întâmplat în Galați.
Ar mai putea salva din culturi precipitații de cel puțin 50 de litri pe metru pătrat căzute într-un interval mai lung de timp.