La toate astea, se adaugă o cădere economică inevitabilă, din cauza pandemiei de coronavirus. Va fi o recoltă proastă spre deloc, spun și fermierii, care recunosc că asemenea secetă n-au mai văzut.

Ministrul Agriculturii are pentru români un îndemn și o promisiune, când vine vorba despre mâncare: ”Noi ne vom asigura în primul rând că vor fi destule rezerve și stocuri pentru cereale și produse de bază.

Eu îi sfătuiesc pe fiecare dintre români să caute și să cumpere doar produse românești și să-și educe copiii ca să cumpere doar produse românești”.

Citeste si: Ministrul Agriculturii a vorbit despre o secetă „cumplită și extremă” în România

Doar că producătorii noștri au probleme din ce în ce mai mari, în ciuda sprijinului financiar promis de autorități.

Vasile Crăciun, fermier din comuna buzoiană Mărăcineni, a investit aproximativ 3.000 de lei la hectar în cultura de grâu.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

În iarnă, plantele ar fi avut nevoie de temperaturi scăzute pentru o dezvoltare firească.

În plus, grâul nu a mai văzut până astăzi nicio picătură de ploaie, iar agricultorul privește neputincios cum i se risipește toată investiția.

Citeste si: Tătaru: Suntem spre vârful pantei, dar o pantă lină deocamdată

Seceta face prăpăd în toată zona care, deși are o suprafață uriașă de teren agricol nu dispune de o rețea de canale de irigații, așa cum ar fi normal.

Pământul este uscat o jumătate de metru în adâncime și deja au apărut probleme chiar și la culturile abia semănate în primăvară.

Citeste si: Profesor israelian: Virusul dispare în 70 de zile

Seceta a afectat culturile de cereale din tot sudul țării. Spre exemplu, din cauza lipsei acute de apă, grâul, orzul și porumbul semănate în primăvară nici măcar nu au răsărit. Terenurile sunt uscate, iar asta va duce și la apariția dăunătorilor.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Costurile mari pentru irigare îi pun pe fermieri în dificultatea de a mai continua cultivarea cerealelor în câmp. Spre exemplu, unii dintre producători se gândesc chiar să renunțe la cultivarea cerealelor și să se axeze doar pe cultivarea legumelor în spațiile protejate.

Citeste si: Disperat că nu vine ploaia, duhovnicul lui Aurelian Preda a făcut slujbă religioasă în câmp pentru alungarea secetei! Starețul de la Mânăstirea Dervent s-a rugat pentru agricultori  FOTO

Disperați că le mor culturile, oamenii au apelat la ajutorul preoților, care s-au rugat pe ogoare pentru ploaie. S-a întâmplat în Galați.

Ar mai putea salva din culturi precipitații de cel puțin 50 de litri pe metru pătrat căzute într-un interval mai lung de timp.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si