Sărbătorea Sfintei Parascheva îi aduce împreună- prin tradiție- pe cei singuri în necazurilor lor. Fără altă speranță decât cea în Divinitate, zeci de mii de oameni, în mare parte bătrâni și bolnavi- împânzesc centrul orașului Iași, într-o demonstrație de credință impresionantă.

Sfânta Parascheva, racla cu moaște, scoasă mai devreme

 

Numai că imagini ca acestea- cu bărbați, femei și copii nedezlipiți unii de alții- am putea să nu mai vedem anul acesta, la slujba de hram.

În schimb, cozile uriașe care se formează la raclă ar putea fi și mai lungi ca până acum.

Citeste si: VIDEO| Procesiunea cu racla Cuvioasei Parascheva a fost anulată

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

"Oamenii stăteau la rând apropiați, se rugau și aprindeau lumânări. Acum, trebuie să păstreze o distanță de 1,5 metri între ei, așadar cozile de 3-4 kilometri de altă dată s-ar putea trasnforma, în acest an, în rânduri de câteva zeci de kilometri", relatează Delia Săndulachi, corespondentul Kanal D la Iași.
"Vor exista măști pe care le vom oferi celor care nu au, la capătul rândului, de către voluntary, vor exista de-a lungul rândului acele dispozitive acele automate de dezinfectant", spune Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Pelerinii la Sfânta Parascheva spun că nu se tem să pupe moaștele din raclă

"Strămoșii noștri au trecut prin multe boli, și tifos și ciumă și am scăpat. Care o să fie să scape, o să scape, care nu, ne punem nădejdea în Dumnezeu. Mie nu îmi este frică de moarte, eu pot să stau în cimitir și o noapte întreagă", spun credincioșii.

Citeste si: Corina Chiriac, dezvăluiri emoționante despre duhovnicul Arsenie Papacioc: ”Ne lipsește foarte mult”

"Probabil că ar trebuie să păstreze distanța între ei și să poarte masca dacă se simt în pericol. Tu dacă nu porți masca, înțeleg că nu te simți în pericol? Da, nu mă simt în pericol și nu cred că reprezint un pericol pentru cei din jurul meu, spun oamenii.

Citeste si: Un tânăr de 16 ani a ajuns de urgență la spital după ce a fost mușcat de față de un porc mistreț în timpul unei partide de vânătoare

Dacă în anii trecuți, mulți dintre pelerini dormeau în curtea catedralei, ori căutau adăpost la mănăstiri, preoții îi sfătuiesc acum să-și găsească din timp cazare. În așezământul bisericii Sfântul Lazăr- unde au dormit an de an chiar și câte 7-8 într-o cameră- oaspeții nu vor mai avea voie la grămadă decât dacă fac parte din aceeași familie.

Pelerinii la racla cu moaștele Sfintei Parascheva trebuie să aibă cazare

Cum se va desfășura însă cel mai important moment pentru pelerini- cel al trecerii pe la raclă, înalții prelați încă se gândesc.
Marea întrebare a pelerinajului din acest an este ce reguli vor trebui să respecte pelerinii atunci când vor ajunge la catafalc. Reprezentanții Mitropoliei nu au hotărât încă dacă oamenii vor avea voie să atingă lucrurile personale de raclă sau dacă vor putea săruta sfintele moaște.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Citeste si: Mama lui Gigi Becali are CORONAVIRUS. Anunțul a fost făcut chiar de patronul FSCB

Înalții prelați ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei anunță că la procesiunea impresionantă nu vor mai participa- ca-n alți ani și omologii din Grecia. Nici moaște din alte țări nu vor mai aduce. Hramul Sfintei Parascheva va avea loc pe 14 octombrie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si