In articol:
- Sfânta Parascheva, racla cu moaște, scoasă mai devreme
- Pelerinii la Sfânta Parascheva spun că nu se tem să pupe moaștele din raclă
- Pelerinii la racla cu moaștele Sfintei Parascheva trebuie să aibă cazare
Sărbătorea Sfintei Parascheva îi aduce împreună- prin tradiție- pe cei singuri în necazurilor lor.
Sfânta Parascheva, racla cu moaște, scoasă mai devreme
Numai că imagini ca acestea- cu bărbați, femei și copii nedezlipiți unii de alții- am putea să nu mai vedem anul acesta, la slujba de hram.
Citeste si: VIDEO| Procesiunea cu racla Cuvioasei Parascheva a fost anulată
"Oamenii stăteau la rând apropiați, se rugau și aprindeau lumânări. Acum, trebuie să păstreze o distanță de 1,5 metri între ei, așadar cozile de 3-4 kilometri de altă dată s-ar putea trasnforma, în acest an, în rânduri de câteva zeci de kilometri", relatează Delia Săndulachi, corespondentul Kanal D la Iași.
"Vor exista măști pe care le vom oferi celor care nu au, la capătul rândului, de către voluntary, vor exista de-a lungul rândului acele dispozitive acele automate de dezinfectant", spune Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Pelerinii la Sfânta Parascheva spun că nu se tem să pupe moaștele din raclă
"Strămoșii noștri au trecut prin multe boli, și tifos și ciumă și am scăpat.
Citeste si: Corina Chiriac, dezvăluiri emoționante despre duhovnicul Arsenie Papacioc: ”Ne lipsește foarte mult”
"Probabil că ar trebuie să păstreze distanța între ei și să poarte masca dacă se simt în pericol. Tu dacă nu porți masca, înțeleg că nu te simți în pericol? Da, nu mă simt în pericol și nu cred că reprezint un pericol pentru cei din jurul meu, spun oamenii.
Dacă în anii trecuți, mulți dintre pelerini dormeau în curtea catedralei, ori căutau adăpost la mănăstiri, preoții îi sfătuiesc acum să-și găsească din timp cazare. În așezământul bisericii Sfântul Lazăr- unde au dormit an de an chiar și câte 7-8 într-o cameră- oaspeții nu vor mai avea voie la grămadă decât dacă fac parte din aceeași familie.
Pelerinii la racla cu moaștele Sfintei Parascheva trebuie să aibă cazare
Cum se va desfășura însă cel mai important moment pentru pelerini- cel al trecerii pe la raclă, înalții prelați încă se gândesc.
Marea întrebare a pelerinajului din acest an este ce reguli vor trebui să respecte pelerinii atunci când vor ajunge la catafalc. Reprezentanții Mitropoliei nu au hotărât încă dacă oamenii vor avea voie să atingă lucrurile personale de raclă sau dacă vor putea săruta sfintele moaște.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Mama lui Gigi Becali are CORONAVIRUS. Anunțul a fost făcut chiar de patronul FSCB
Înalții prelați ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei anunță că la procesiunea impresionantă nu vor mai participa- ca-n alți ani și omologii din Grecia. Nici moaște din alte țări nu vor mai aduce. Hramul Sfintei Parascheva va avea loc pe 14 octombrie.