„Pe astfel de temperaturi exagerat de mari, chiar și cei care nu au probleme cu inima se pot simți rău. Cardiologii avertizează că valorile de foc pot avea efecte teribile dacă stăm în aer liber prea mult timp. Colega mea, Mădălina Lambrinoc, este chiar în acum în cabinetul medicului Ștefan Busnatu”, a spus Simona Pătruleasa.

Mădălina Lambrinoc, reporter: Începând de la hidratare, paână la nivelul de efort fizic pe care îl facem, există o serie de recomandări pe care este foarte bine să le avem în vedere dacă vrem să ne păstrăm sănătatea inimii,

mai ales pe timp de caniculă. Atenție, nu ne referim aici numai la cardiaci! Cu mai multe detalii despre acest subiect vine chiar acum medicul cardiolog, Ștefan Busnatu. Domnule doctor, ce trebuie să avem în vedere ca să ne păstrăm sănătatea inimii pe temperaturi caniculare?

Citește și: Călduri infernale în România! Meteorologii ANM au emis cod portocaliu de caniculă

Ce recomandă doctorul cardiolog

Ștefan Busnatu, doctor cardiolog: Exact cum ai zis, e foarte important ca, în tot contextul ăsta al încălzirii pe care o resimțim din ce în ce mai sever, să avem în vedere o serie de principii generale pe care să le respectăm pentru a evita reacțiile neplăcute, provocate de inimă și de sistemul cardiovascular. Dacă vorbim, ca o regulă generală când discutăm de expunerea la temperaturi crescute, e important să avem în vedere hidratarea.

Hidratarea organismului cu un consum de doi litri, doi  litri și jumătate de apă pe zi în aceste perioade este esențială pentru a evita scăderile brutale de tensiune, care ne pot conduce la stări de leșin sau chiar la episoade de pierdere de știre. Pe lângă partea de hidratare, e foarte important să evităm expunerea la temperaturile crescute. Aici vorbim pracrtic de perioadele din mijlocul zilei și ar fi bine să evităm efectuarea efortului fizic în acele perioade, pentru că în condițiile efortului fizic, sistemul cardiovascular oricum este suprasolicitat și suntem în situația în care pierdem foarte multe lichide prin transpirație.
Pierdem electroliți, generăm o scădere a tensiunii și putem, în anumite condiții, cu electroliții scăzuți, pe lângă crampele musculare pe care le simțim când ne scad potasiul și magneziul din organism, putem să simțim și tulburări de ritm cardiac, dereglarea ritmului.

Mădălina Lambrinoc, reporter: Dacă ar fi să punctăm, totuși, un interval orar în care să evităm, care ar fi acela?

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Ștefan Busnatu, doctor cardiolog: Eu vă mărturisesc că, acum, mergând zi de zi cu bicicleta și resimțind căldura de la opt dimineața, căldura de la două, când plec de la spital, la rectorat, și căldura de la șapte, când mă întorc... aș zice că, probabil, de la opt până la 9 jumătate ar fi accesibil efortul fizic într-o manieră organizată și într-o manieră sigură pentru că suntem în situația în care trebuie să avem în vedere și adaptarea organismului.

Mădălina Lambrinoc. Apropo de hidratare, este bine sau nu să bem apă rece?

Ștefan Busnatu, doctor cardiolog: Este un mit care a intrat în discuție de ceva vreme cu niște materiale științifice, dar acest mit este, într-adevăr, mit. E neadevărat, pentru că apa, în perioadele calde, în condițiile în care nu avem niște probleme la nivelul amigdalelor ca să zicem că răcim după ce bem apă rece.

Ajută foarte mult la echilibrarea energiei interne a organismului. Deci, ar fi recomandat să bem apă mai rece, mai ales pe perioada temperaturilor.

Citește și: „Mi-am văzut moartea cu ochii” Incident straniu la un supermarket din Capitală! Bunică și nepot, curentați după ce au pus mâna pe căruciorul de cumpărături

Ce alimente trebuie să evităm în perioada caniculară

Mădălina Lambrinoc, reporter: Ar trebui să fim atenți la ce mâncăm?

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Ștefan Busnatu, doctor cardiolog: Alimentația e importantă. În contextul în care e excesivă, mobilizează sânge către zona stomacului, către zona organelor care se ocupă de digestie și mobilizarea asta a sângelui preia sângele din alte părți ale corpului. Dacă noi suntem într-o situație de expunere la căldură, cu o deshidratare mai importantă, dar mâncăm excesiv, practic nu face decât să riscăm să ne scăădem tensiunea și, totodată, să accelerăm ritmul cardiac, putând exista șanse ca în acest context să apară evenimente nefavorabile. Deci, ar fi de evitat, în primul rând, mesele copioase în perioadele calde și, cu siguranță, și ieșitul în temperaturi ridicate.

Mădălina Lambrinoc, reporter: Dacă ar fi să ne gândim la o temperatură optimă, cam la câte grade ar trebui să stăm?

Dacă ar fi să discutăm de temperatura optimă în casă, cel mai bine ar fi să fie în jur de 26 de grade. Dacă e să discutăm de pe perioada nopții, ar fi bine să se ducă către 24-23 de grade, astfel încât organismul să se poată răci, să se poată recupera. Somnul este foarte important pentru fucționarea normală pe perioada zilei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si