Raed Arafat, preşedinte al Comitetului interministerial privind sistemul apelurilor de urgenţă 112, si ministrul Mihai Fifor au prezentat astazi noul centru de preluare a urgentelor.
LOREDANA SALOMIA, jurnalist Știrile Kanal D: Centrul de comanda este unul care aduce laolalta toate fortele de interventie, in stanga operatorii 122 care preiau apelurile, in dreapta sunt pompieri, politie, jandarmi si ambulanta. Asadar, sunt toti aici si au ocazia sa discute in timp real in functie de cazurile de urgenta.
Citeste si: Le Monde: Moartea Alexandrei Măceșanu indică eșecul clasei politice
Doar in Mures si Hunedoara mai exista unul ca aceasta, integrat, iar in restul tarii, autoritatile cauta spatiile necesare pentru infiintarea lor.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
RAED ARAFAT: Avem dispecerat ce functioneaza de zi cu zi. Cand avem situatie deosebita, comitetul care se intruneste aici primeste informatiile direct din dispecerat. Daca este urgenta foarte mare si cineva e ocupat la telefon, poate sa ii fie atrasa atentia sa preia 5.33
6.38 fiecare dispecerat, Nu exista dispecerat care sa aiba 8, 6 dispeceri deodata. Noaptea se poate reduce si apoi creste din nou.
Citeste si: Mesaj emoționant al lui Alexandru Cumpănașu: „Mor cu ei de gât! Nu avem certitudinea că Alexandra e decedată” Tot in Capitala exista si centre pentru instruirea dispecerilor. Ce-i drept, inca din luna februarie, dar abia acum ar urma sa fie si folosite.
RAED ARAFAT: Stau instructorii care sa seteze apelurile de urgenta, pot sa ii streseze, pot sa ii puna in situatii limita sa vada cum reactioneaza, totul fiind inregistrat si apoi analizat.
Colegii urmaresc ce se intampla, discuta intre ei si fac briefingul de pregatire. Ne asteptam ca primele inscrieri sa inceapa la inceputul lunii septembrie. Minim 12 saptamani pentru un dispecer 0.59
Imbunatatirea sistemului per ansamblu va dura, insa, mult, spun autoritatile. Cauzele?? Lipsa de spatii, proceduri si chiar lipsa de personal.
O alta masura anuntata astazi este introducerea unui nou număr de urgenţă – 114- prin care se va transmite automat localizarea utilizatorului.
Costurile acestor mesaje vor fi suportate de către operatorii de telefonie mobilă.
Citeste si: Impresionant! Ce a făcut fiica Andreei Marin după ce a aflat de nenorocirea din Caracal