”Comisarii de la Protecția Consumatorului au pus gând rău aplicațiilor SHEIN și TEMU. Platformele cu produse ieftine din China sunt preferate mai ales în rândul tinerilor, iar fenomenul s-a extins rapid și la noi în țară. Tocmai de aceea, acum sunt verificate cu atenție produsele cu reducerile mult prea mari, dar și practicile agresive de reclamă”, a transmis Christian Sabbagh.

” 'Felicitări ai fost ales', 'Grăbește-te, s-ar putea să ratezi' sau 'Articolul tău este pe cale să dispară' sunt doar câteva dintre metodele prin care site-uri chinezești Încearcă să convingă clienții să cumpere produsele ”,

spune reporterul, Andra Ionescu.

De ce sunt nemulțumiți românii de cumpărăturile online?

Acesta este unul dintre motivele pentru care inspectorii de la ANPC au decis să ia la puricat site-urile chinezești. Reclama agresivă si reducerile suspicios de mari le-au dat de gândit comisarilor, care au primit în repetate rânduri sesizări din partea celor care s-au încumetat să cumpere de pe aceste aplicații.

”Produs pe care l-am așteptat foarte mult și sincer nu mi se pare că seamănă cu ce mi-am dorit. Ca și material mi se pare de slabă calitate”, explică o clientă.

Citește și: Pensia vine cu iepurașul de Paște. Ce greșeală trebuie să evite pensionarii ca să primească banii la timp

Ana, spre exemplu, ne-a povestit că a rămas cu un gust amar, după ce a plasat o comandă pe Temu.

Produsele nu erau nicidecum cele din imagini, iar materialele lăsau de dorit.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

”M-am lovit și eu de această situație, voiam să vad dacă este adevărat sau nu și am comandat o serie de articole care în imagine arătau foarte, foarte bine, dar din păcate coletul primit acasă nu se potrivea cu ce am văzut online(...) Și paletă de machiaj. E în chineză totul!”, povestește tânăra.

Aproape 100 de mii de colete vin zilnic din China, la noi în țară. Printre acestea s-a aflat și coletul Mirunei.

”Am comandat în jur de 20 de produse, mi-am comandat și produse de îmbrăcăminte și mi s-a întâmplat ca materialul să nu fie chiar același ca cel pe care l-am văzut la recenzii sau cel care era precizat pe site”, adaugă fata.

O tânără a primit un produs necomandat de ea

Iar surprizele neplăcute nu se opresc aici.

”Am primit odată, ceva ce nu am comandat și ținând cont că nu l-am comandat, nu am putut să-l returnez”, explică o altă cumpărătoare.

Citește și: O femeie a rămas blocată într-un container cu haine, în Iași. Ireal în ce stare a fost găsită aceasta

Produsul în plus din coletul Cristinei era probabil un produs în minus din coletul altui client.

Astfel de practici sunt des întâlnite. Pentru că produsele de pe Shein și Temu sunt defecte de multe ori, fie culorile sau măsurile nu se potrivesc, fie nu mai vin deloc, oamenii au făcut numeroase plângeri la ANPC.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

”Noi investigăm posibile practici comerciale incorecte, o practică de altfel luată în calcul și la nivelul Uniunii Europene. Statele membre încearcă să găsească o soluție cu privire la aceste site-uri, care sunt din afara spațiului Uniunii Europene. Noi am avut sesizări, tocmai acesta și este și motivul pentru care am demarat această investigație”, spune Sebastian Hotca, președinte interimar ANPC.

În primele luni ale acestui an, Centrul European al Consumatorilor din România a primit aproape 1700 de solicitări de la consumatori români. Dintre acestea 21% au fost pentru îmbrăcăminte și încălțăminte.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si