In articol:
Inspectorii ANPC fac controale pe Temu și Shein, platformele cu produse din China. Sunt verificate cu atenție reducerile mult prea mari, dar și practicile agresive de reclamă. Ce s-a constatat până acum pe aceste site-uri aflăm de la colega mea, Larisa Rațiu care este alături de președintele interimar al ANPC, a transmis Simona Pătruleasa.
Site-urile cu produse chinezești, verificate de ANPC
Larisa- Știm cu toții că suntem tentați să comandăm de pe aceste platforme chinezești, pentru că prețurile sunt neașteptat de mici, dar de fapt în spatele acestor reduceri masive se pot ascunde și multe nereguli. Despre acest subiect vorbim chiar acum cu domnul Sebastian Hotca, președintele interimar ANPC, care este alături de mine, bună dimineața și vă mulțumesc pentru prezența în jurnal.
Citește și: VIDEO-Puii galbeni, vopsiți prin țesut. Anunțul șocant făcut de președintele ANPC
Larisa- În primul rând, vă rog să ne spuneți ce anume verificați pe aceste platforme și ce nereguli ați găsit până acum?
Sebastian Hotca- Desigur, este foarte important ca și consumatorii în primul rând să fie extrem de vigilenți în momentul în care fac aceste cumpărături. Noi investigăm posibile practici comerciale incorecte, o practică de altfel luată în calcul și la nivelul Uniunii Europene.
Statele membre încearcă să găsească o soluție cu privire la aceste site-uri, care sunt din afara spațiului Uniunii Europene, dar în ceea ce privește consumatorii, chiar și consumatori din România care fac astfel de cumpărături, noi îi invităm pe aceștia să manifeste o vigilență ridicată, în momentul în care se fac cumpărăturile, cu privire la termenii și condițiile în care se realizează acest lucru, modalitățile de livrare și mai ales returul care modalitățile de retur al produselor care se achiziționează de pe astfel de platforme.
Este extrem de important ca în momentul în care facem astfel de achiziție să fim în deplină cunoștință de cauză să știm datele operatorului economic, de la care cumpărăm datele de identificare a acestuia desigur cu denumire sediu ș.a.m.d. în cazul unei sesizări.
Larisa- Vă rog să-mi spuneți dacă ați avut multe reclamații, până în momentul de față și care au fost problemele?
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Sebastian Hotca- Noi am avut sesizări, tocmai acesta și este și motivul pentru care am demarat această investigație. Desigur, în momentul în care vom avea un rezultat, vom comunica atât la nivelul Comisiei Europene, unde se colectează aceste date se centralizează, dar până atunci este foarte important pentru ca toți consumatorii să-și exercite unul dintre drepturile fundamentale, dreptul la informare și noi vrem să ne asigurăm din perspectiva aceasta drepturilor la informare și dorința noastră este să informăm consumatorii să fie foarte vigilenți, așa cum vă spuneam, iar în situația în care întâmpină o problemă de un diferend, un litigiu să-i spunem așa, cu unul dintre operatorii economici să încerce o soluționare amiabilă.
În situația în care acest lucru nu se realizează să se adreseze direcției noastre sau în situația în care operator economic, așa cum știm, aceste două site-uri la care ați făcut dumneavoastră referire au un hub în Irlanda, se pot adresa ECC România care are competență cu privire la soluționarea acestor plângeri și desigur în situația în care un operator economic se află pe teritoriul României, să depună o sesizare la ANPC.