Este timpul pregatirii sucului aromat din flori de soc, iar in complexurile turistice de la poalele Muntilor Fagaras este forfota mare.

De exemplu, la Palatul din Avrig totul incepe cu un drum in gradinile baronului Samuel von Brukenthal, de unde se culeg flori de soc.

„Trebuie sa fie floarea asa inflorita, ca are si polenul acela si ingalbeneste un pic socata”, explică o bucătăreasă.

Dupa ce au fost culese florile, se pregatesc borcanele in care va sta la fermentat sucul de flori. Reteta este simpla, iar gospodinele de aici au propria reteta pentru ca aroma de soc sa fie puternica, iar bautura sa fie putin acidulata.

Băutura sezonului, socata, produsă în mii de litri la poalele Munților Făgăraș

„Punem un kilogram de zahar la 10-12 flori, doua lamai si 10 litri de apa si trei pliculete de sare de lamaie, lasam 4-5 zile la macerat sa se topesca zaharul, dupa aceea de doua-trei ori pe zi le mai amestecam”, spun bucătăresele.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Socata se poate face si in timpul iernii daca pastram florile de soc la congelator

„Punem la congelator cate 12 flori intr-o pungulita, le sgilim si le punem la congelat si vem tot timpul de anul asta pana anul celalalt cand se fac florile”, spun femeile.

Dupa ce s-au pus toate ingredientele in borcan, se amesteca bine pana se topeste zaharul si se lasa la fermentat.

Dupa ce a stat la soare patru zile, socata aromata este gata iar turistii isi pot delecta papilele gustative cu o bautura din flori de soc de pe domeniul baronului Brukenthal.

Socata dulce și aromată, o băutură servită la castelul baronului

Palatul din Avrig a fost amenajat dupa modelul castelului Schönbrunn din Viena.

In 1768 baronul Samuel von Brukenthal a construit această resedinta de vara si un parc in stil baroc cu oranjerie, fantani arteziene si gradini cu diverse specii de arbori si arbusti.

Domeniul se intinde pe nu mai putin de 16 hectare, iar gradinile sunt considerate de cei care le viziteaza o adevarat oaza de relaxare.

 

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si