Unul dintre cele mai vechi soiuri de varză românești, dispărut de zeci de ani, este din nou cultivat. Cercetătorii buzoieni au reușit să readucă la viață varza denumita Licurișca, un soi foarte apreciat pentru gustul și proprietățile sale. 2 decenii le-au trebuit oamenilor de știință să realizeze acest mic miracol, iar reușita lor a fost chiar premiată la Salonul Național de Inventică și Cercetare, a transmis Cristina Dorobanțu.

Soi de varză, recultivat după un secol

Este mare, perfect rotundă și foarte aspectoasă. Varza din soiul Licurișca este suculentă, gustoasă și deosebit de rezistentă la intemperiile vremii. Până de curând, soiul acesta devenise istorie, însă în ultima perioadă, cercetătorii agricoli din Buzău au început să o cultive, în premieră după mai bine de un veac.

Reușita este încununarea unei munci uluitoare, în care cercetătorii au adunat plante din tot sud-estul țării și au efectuat lucrări de arheologie genetică: adică au încercat să restaureze soiul în baza elementelor din prezent. Și au reușit.

A fost un parcurs lung, timp în care am studiat peste 26 de proveniențe locale de varză, atât din România cât și din Bulgaria și vecinătate, a declarat Bianca Zamfir, cercetător.  

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Minivacanța de 1 decembrie îi așteaptă pe turiști cu surprize culinare. În Făgăraș, gurmanzii se pot bucura de un meniu reinterpretat

În acest moment, în ciuda schimbărilor climatice care au afectat dezvoltarea plantelor de pe tot parcursul țării, soiul de varză Licurișca este stabilizat și va fi păstrat în Banca de Resurse Genetice din Buzău.

Are producție bună și vorbim și de calități superioare soiurilor care sunt în piață.

În primul rând producție, uniformitatea căpățânilor, calitatea căpățânilor, frunza fină, subțire, pretabilă pentru murat, a declarat Costel Vînătoru, director Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău.

Soiul de varză readus la viață urmează să fie omologat anul viitor, iar imediat după aceea va putea să intre în cultură. Reușita cercetătorilor a fost premiată cu medalia de aur la Salonul Inovarii și Cercetării, ce a avut loc recent, la Galați.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si