Sezonierii care părăsesc din România n-ar avea ce să culeagă în țara lor pentru că foarte puțini agricultori s-au încumetat să cultive "hrana regilor" deși afacerea le-ar aduce profit consistent. Pe calea Germaniei au luat-o, și astăzi, aproape o mie de români.
Hrană de lux în Occident, sparanghelul este mare aducător de profit iar, în ultimii ani, consumul a crescut masiv.
Citeste si: Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia- kanald.ro
În ajutorul statelor cu agricultură dezoltată sar românii, printre puținii europeni care acceptă să fie plătiți cu 9 euro pe oră pentru sparanghelul vândut pe bani de zece ori mai mulți.
Vasile e din Maramureș, a absolvit o facultate și a urmat un master însă viața grea din România îl alungă spre Germania: ”Nu neapărat doar în Germania, și Italia la alte culturi, la varză, la praz.
Citeste si: Sparanghel. Cum se gătește corect această legumă foarte sănătoasă
Cu același gând, să supraviețuiască, pleacă toți. Unii obișnuiți să meargă la cules, alții speriați de ce-i așteaptă, împărtășesc aceeași teamă: ”Cu virusul ăsta cred că ne dau 5 euro pe oră... Dar tot riscați... Păi, în România ce faci?!”
În fermele de-aici, nu și-au găsit de lucru așa că migrează în masă spre Germania, al treilea exportator de produse agricole din lume.
Citeste si: Dorul de casă l-a împins către gestul extrem. Un muncitor român din Germania și-a pus capăt zilelor
România este departe de a exporta sparanghel, iar aici, cu greu se vinde: hrana regilor, așa cum e supranumit, costă în jur de 15 lei, o singură legătura. Cel de import se vinde la preț dublu.