Close sidebar
Close sidebar

VIDEO| Sparanghelul - ”Aurul” altora, paguba noastră

În multe state din Europa, plantanțiile uriașe de sparanghel țin motoarele economiei pornite numai că pe noi ne lasă fără mână de lucru.

R.B.,


DISTRIBUIE
acest articol

Sezonierii care părăsesc din România n-ar avea ce să culeagă în țara lor pentru că foarte puțini agricultori s-au încumetat să cultive "hrana regilor" deși afacerea le-ar aduce profit consistent. Pe calea Germaniei au luat-o, și astăzi, aproape o mie de români.

Hrană de lux în Occident, sparanghelul este mare aducător de profit iar, în ultimii ani, consumul a crescut masiv. În Germania și Marea Britanie, astfel de recolte verzi se întind pe suprafețe uriașe însă n-are cine să le-adune.

Citeste si: VIDEO| Mărturiile cutremurătoare ale românilor care au plecat în Germania pentru un trai mai bun: ”Suntem ca sclavii”

Citeste si: Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia- kanald.ro

Citeste si: Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească- wowbiz.ro

Citeste si: Accidentul cumplit din Suceava a fost filmat: Momentul în care mașina se izbește de cisternă și ia foc. O întreagă familie a murit- antena3.ro

În ajutorul statelor cu agricultură dezoltată sar românii, printre puținii europeni care acceptă să fie plătiți cu 9 euro pe oră pentru sparanghelul vândut pe bani de zece ori mai mulți.

Vasile e din Maramureș, a absolvit o facultate și a urmat un master însă viața grea din România îl alungă spre Germania: ”Nu neapărat doar în Germania, și Italia la alte culturi, la varză, la praz.

Unde există de lucru, acolo mergem”.

Citeste si: Sparanghel. Cum se gătește corect această legumă foarte sănătoasă

Cu același gând, să supraviețuiască, pleacă toți. Unii obișnuiți să meargă la cules, alții speriați de ce-i așteaptă, împărtășesc aceeași teamă: ”Cu virusul ăsta cred că ne dau 5 euro pe oră... Dar tot riscați... Păi, în România ce faci?!”

În fermele de-aici, nu și-au găsit de lucru așa că migrează în masă spre Germania, al treilea exportator de produse agricole din lume.

Cu ajutorul statului, fermerii nemți investesc zeci de mii de euro într-un hectar de sparanghel, bani pe care ai noștri fie nu îi au, fie nu sunt dispuși să îi riște. Cei care s-au încumetat să pornească într-o astfel de afacere, au primit doar 70 de euro pe hectar, ajutor de la stat. În Giurgiu, de exemplu, sparanghelul se întinde pe 170 de hectare și, în urmă cu un an, era sfințit de-un preot sub privirile ministrului Agriculturii, Petre Daea.

Citeste si: Dorul de casă l-a împins către gestul extrem. Un muncitor român din Germania și-a pus capăt zilelor


România este departe de a exporta sparanghel, iar aici, cu greu se vinde: hrana regilor, așa cum e supranumit, costă în jur de 15 lei, o singură legătura. Cel de import se vinde la preț dublu.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI