In articol:
- Trei pacienți de la psihiatrie, morți după pomana primită de la o mănăstire
- Celulă de criză la Ministerul Sănătății
- "Alți 15 pacienți au simptome digestive, dar situația este în dinamică"
- Starețul Mănăstirii Florești: "Mâncarea pe care am dus-o ieri acolo, am mâncat-o și noi și nu avem nimic"
- Au apărut complicații și la 10 angajați ai spitalului
UPDATE: 29 de pacienți internați la Spitalul de Psihiatrie Murceni au fost transportați, azi-noapte, la alte spitale din apropiere.
Oficialii Ministerului Sănătății au transmis într-un comunicat de presă cursul evenimentelor tragice de miercuri seara.
La ora 18.30 reprezentanții Ministerului au fost anunțați verbal de Direcția de Sănătate Publică Vaslui, referitor la o situație gravă apărută la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, aflat în subordinea primăriei din localitate.
Trei pacienți de la psihiatrie, morți după pomana primită de la o mănăstire
Ministerul Sănătății a transmis că, în cursul zilei de 21 noiembrie, toți pacienții și o parte din personalul spitalului au consumat alimente furnizate de o mănăstire din apropiere, pe bază de pește.
În cursul nopții de 22 noiembrie, 1 pacient a prezentat simptome digestive, vărsături și diaree. Aceste simptome au apărut în cursul zilei de 22 noiembrie și la alți pacienți.
"Până în momentul de față s-au înregistrat 3 decese și 1 pacient în stare gravă e internat la Spitalul din Bârlad", au transmis oficialii Ministerului Sănătății.
Celulă de criză la Ministerul Sănătății
Ministerul Sănătății a organizat imediat după informare, o celulă de criza care a dispus transferul tuturor pacienților simptomatici la spitalul din Bârlad, unde există asistență medicală de terapie intensivă, precum și preluarea de probe biologice și de aliment pentru analiza toxicologică la Institutul de Medicină Legală Iași.
Probe din alimente au fost preluate și direcționate de asemenea către Institutul Național de Sănătate Publică- Centrul de Sănătate Publică din Iași pentru analize microbiologice.
Transferul pacienților de la spitalul de psihiatrie către spitalul din Bârlad s-a realizat cu ambulanțe pentru victime multiple și este coordonat de Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății.
Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt SAJ Vaslui, a făcut declarații despre cazul extrem de grav de la Murgeni:
"Alți 15 pacienți au simptome digestive, dar situația este în dinamică"
La sosirea echipajelor medicale, cei trei pacienți se aflau deja în stop cardiorespirator, iar alți 15 pacienți prezentau simptome asemănătoare, a explicat Dan Ungureanu, purtătorul de cuvânt al DSAJ Vaslui.
"În cursul acestei zile, Serviciul Județean de Ambulanță Vaslui a fost solicitat să intervină la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni pentru pacienți cu simptome asemănătoare- este vorba de fenomene digestive. Pacienții aveau vârsta cuprinsă între 45 și 68 de ani și se aflau în stare gravă. Din nefericire, din cei patru pacienți la care s-a intervenit, trei au fost găsi în stop cardio-respirator și, deși s-au efectuat manevre de resuscitare, răspunsul a fost negativ, ei fiind declarați decedați", a precizat medicul Ungureanu.
Al patrulea pacient a fost transferat în stare gravă la Spitalul Municipal din Bârlad și a fost demarată o anchetă epidemiologică. Imediat după intervenția de urgență, au fost descoperiți încă 15 pacienți cu simptome digestive, "dar situația este dinamică și este posibilă să apară așa alte cazuri".
„La acest moment este în organizare transferul a 20 de pacienți către Spitalul Bârlad. Transferul este coordonat de ISU Vaslui și va fi efectuat cu ambulanța de victime multiple și două ambulanțe SAJ. De asemenea de la Iași se deplasează spre Murgeni o ambulanță de victime multiple și o ambulanță de terapie intensivă pt. o posibilă agravare a situației. Activitatea este coordonată de ISU Vaslui”, a precizat medicul Dan Ungureanu.
Starețul Mănăstirii Florești: "Mâncarea pe care am dus-o ieri acolo, am mâncat-o și noi și nu avem nimic"
După primele informații care spuneau că tragedia a plecat de la o toxiinfecție de la alimentele primite de pomană, reporterii l-au contactat pe starețul mânăstirii de la Florești, părintele Iezechiel.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
„M-a sunat directrul spitalului, domnul Carp și mi-a spus de nenorocirea care s-a întâmplat! Eu i-am spus că nu cred că e de la noi, fiindcă mâncare a care am dus-o ieri acolo, am mâncat-o și noi la Mânăstire și nu avem nimic. De obicei, noi facem astfel de acte de caritate, iar cum ieri a fost Intrarea în biserică a Maicii Domnului, le-am dus de pomană masă de pește: ciorbă de perișoare din pește și pangasius prăjit. Am ales acest pește special ca să nu aibă oase, știind că masa este pentru suferinzi cu probleme psihice. Încă odată repet, că nenorocirea de acolo nu are nici o legătură cu masa gătită la noi la bucătărie”, a precizat starețul mânăstirii potrivit Vremea Nouă.
Au apărut complicații și la 10 angajați ai spitalului
Primarul din localitate, Eduard Cazacu, a rămas șocat când a auzit despre nenorocirea de la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni.
„Sunt alături de directorul spitalului și împreună am luat decizia să nu se mai consume nici măcar apă din spital! Au fost ridicate probe din mâncare, din ce s-a primit de la mânăstire dar și din apă, pentru că nici nu știi de unde a plecat totul”, a declarat edilul.
Pe lângă cei trei morți și un pacient în stare gravă și alți 20 de bolnavi care prezintă simptome, au apărut complicații și la 10 angajați ai spitalului, transmite presa locală.
Se pare că și aceștia au mâncat meniul cu pește oferit de cei de la mănăstire.
Pe lângă mâncarea adusă de la Mânăstirea Florești, în meniurile bolnavilor din ziua de marți, au mai fost introduse alimente precum conserve din pește și icre de pește.