Oamenii, extrem de îngrijoraţi pentru sănătatea lor, îşi acoperă faţa cu ce au la îndemână în momentul în care ies din casă, iar aceeaşi situaţie este şi în Croaţia, la Zagreb, sau în Bosnia, la Sarajevo.
Locuitorilor care rămân în oraşe le este recomandat să nu mai fumeze, să nu practice sport în aer liber, să nu circule pe bicicletă sau scutere, iar gravidele şi cei care suferă de afecţiuni cardiace şi respiratorii trebuie să îşi ia măsuri sporite de siguranţă!
Smog este şi la noi, în condiţiile în care ceaţa s-a aşezat ca un capac pe 21 de judeţe plus capitala şi le sufocă.
Citeste si: VIDEO| Ceața a făcut victime pe șosele și a provocat haos pe Aeroportul „Henri Coandă”
Alertă în Balcani: ceața se transformă în smog
ROXANA BOJARIU, climatolog: Avem de-a face cu un camp de presiune ridicata, care favorizeaza astfel de fenomene, iar in aglomerarile urbane ceata se amesteca cu particulele rezultate din poluare.
Aplicaţiile care măsoară în timp real calitatea aerului indică în Bucureşti valori de poluare chiar şi de 5 ori mai mari decât cele permise de lege.
Pentru a ne convinge ca gradul de poluare si implicit riscurile sunt asemanatoare, ne-am instalat o aplicatie care ne arata in timp real gradul de poluare in unitati specific. Avem 159 de unitati, normalul gasindu-se intre 0 si 50 de unitati. Putem observa ca inseamna cod rosu, iar iconita din dreapta ne indeamna sa purtam masti.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Iar riscurile pentru sănătate sunt foarte mari.
BEATRICE MAHLER, medic pneumolog: Referindu-ne la efectele cornice pe care le induc particulele existente în aerul poluat, cel mai grav diagnostic pe care îl putem primi este cancerul!
Citeste si: 23 de judeţe sunt afectate de ceaţă; se circulă îngreunat pe mai multe drumuri, inclusiv pe autostrăzile A1, A2, A3 şi A10
Alertă în Balcani. Avertismentul ONU
Ceaţa aceasta care persistă este doar începutul! Organizaţia Naţiunilor Unite avertizează că 2020 vine cu mult mai multe fenomene meteo extreme faţă de anul trecut.
ROXANA BOJARIU, climatolog: Estimarea e ca si anul 2020 va fi in topul celor mai caldurosi ani. Asta inseamna ca vor fi si fenomene extreme. Vom avea, de exemplu, o intensitate crescuta a precipitatiilor, cu posibilitatea de a avea inundatii, alunecari de teren.
În Himalaya, temperaturile ridicate de pe creste au dus la declanşarea unor avalanşe ucigaşe, în care au murit până acum 79 de oameni, iar alţii sunt răniţi sau daţi dispăruţi!
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
În statul american Carolina de Nord, 20 de elevi au trăit clipe de groază după ce şcoala în care participau la ora de sport a fost spulberată de o furtună extrem de puternică, formată din senin- fără să poată fi detectată pe radarele meteorologilor, care îi puteau avertiza pe copii!
Citeste si: CTP, atac dur la adresa Gabrielei Firea, în urma disputei dintre primarul Capitalei și ministrul Mediului pe tema poluării din București: Ca de obicei, doamna Firea își pune mâinile în șolduri
Mai aproape de noi, pe „bătrânul continent”, furtuna Brendan a creat haos în Marea Britanie- cu rafale de vând de 120 de kilometri pe oră, care au cauzat probleme şi aeronavelor la aterizare.
Iar în Malta, descărcările electrice au creat un spectacol înfricoşător.