„A început goana după un loc la grădinițele și creșele mult dorite. Este prima zi de înscrieri, iar părinții s-au trezit cu noaptea în cap pentru a reuși să depună printre primii cererile de înscriere. Mulți au rămas surprinși când au văzut coada și timpul de așteptare, așa că vor mai încerca și mâine”,a  transmis Christian Sabbagh.

An de an, odată cu startul înscrierilor pentru creșă și grădiniță, începe și statul la coadă al părinților.

Mulți dintre ei au venit încă de la primele ore ale dimineții să fie siguri că vor depune rapid dosarul, dar nu a fost așa.

Citește și: VIDEO Au început înscrierile la grădiniță! Ce trebuie să știe părinții?

Oamenii au venit pentru înscrieri încă de la primele ore

Alexandra Cosman, reporter: Când ați venit dumneavoastră aici, la 7:30, mai erau părinți?

„Da! Era curtea plină. Adică a fost o surpriză pentru mine și nu pot să spun că a fost una neapărat plăcută. Așteptarea a fost lungă, înscrierile propriu-zise au început la ora 8, însă având în vedere că după o coadă trebuie să mai stai la încă o coadă în interior, lucrurile merg destul de greu”, a spus un părinte.

Odată cu trecerea timpului, răbdarea părinților a fost pusă la încercare.

„1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10! Mai am doar zece (n.r. oameni în față)! M-am gândit să iau startul așa, direct. Am încercat să ajung  să văd dacă se poate înscrie astăzi. Dacă o să fie prea multă coadă, o să trebuiască să vin și zilele următoare până o să reușesc să intru”.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: „Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:- wowbiz.ro

Mulți au renunțat și își vor mai face drum spre grădiniță și zilele următoare.

„Avem atâtea variante online. De ce să nu folosim variantele online? Mi se pare din Evul Mediu să stai la coadă de azi-dimineață, că oamenii aceștia sunt de azi-dimineață aici. Am mai vorbit cu cineva și a zis că a renunțat astăzi”.

„Rândul este foarte mare, lumea este foarte agitată să intre, să dea cât mai repede dosarul, însă eu nu prea pot să stau. Munca și alte activități nu-mi permit să stau. Lumea stă de la 8:30”.

Nu sunt locuri suficiente la grădinițe pentru toți copiii din București

Însă grijile părinților sunt justificate. În București sunt aproximativ 140 de grădinițe de stat, iar locurile sunt limitate, deci, insuficiente. Această mămică a trecut și în urmă cu un an printr-un episod asemănător. Nu a prins loc pentru copil, așa că a mai încercat și în a doua etapă de înscrieri.

Citește și: VIDEO Cererile pentru afterschool cresc! Ce învață copiii în astfel de centre?

„M-am înscris pentru a doua etapă și într-un final am reușit, dar la altă creșă”, a spus o doamnă.

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul pare un vis urât care nu se mai termină”- radioimpuls.ro

Prima etapă de înscrieri se va încheia pe 14 iunie. Totuși, urmează și etapa a doua, dar și cea de ajustări. Pe 30 august  vor fi afișate listele cu copiii înscriși, iar repartizarea în clase se va face în ordine alfabetică sau aleatoriu, astfel încât să nu mai existe discriminări.

„Dacă nu facem să creștem numărul de grădinițe, astfel încât să fie locuri pentru toți copiii, vom avea de-a face cu o problemă ulterior, pentru că acești copii se vor integra mai greu”, a spus Ion Ovidiu Pănișoară, expert în educație.

Țara noastră ocupă ultimul loc în ceea ce privește rata de participare la învățământul preșcolar, adica 82%. Media europeană depășește 95%.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si