"Statuia din Iași care a încins discuții, controverse și chiar atacuri va ajunge... în instanță. Un avocat cere, printr-un act juridic, desființarea acesteia. Între timp, sociologii explică modul în care o operă de artă s-a transformat într-un fenomen neînțeles de unii, dar care atrage tot mai mulți vizitatori", a transmis Simona Pătruleasa.

Statuia din Iași ajunge în instanță

"E lipsă de educație în primul rând.

Nu știu dacă ar fi vina cetățenilor care au fost loviți în propria lor credință, neânțelegând că arta e ceva mai complex", a declarat Ciprian Necula, sociolog.

Scandalul legat de statuia amplasată în Iași a atras opinii și interpretări diferite.

"Se interpretează a fi Satana și e dărâmată, e tot un gest politic și religios. Dacă o traducem așa, vedem că oamenii sunt victimele unui sistem public de învățământ", a declarat Ciprian Necula, sociolog.

În dezbatere intră acum și un avocat care cere, în instanță, mutarea statuii. Sau, ca să fim exacți, desființarea acesteia, cum se arată în actul juridic. De ce?

"În primul rând, amplasarea acestei sculpturi în zona Copou, Iași. Exact unde sunt statuile marilor voievozi. Deci, asta m-a iritat foarte mult. În al doilea rând, vorbim de o sculptură demonică", a declarat Gheorghe Căcescu, avocat.

Autoritățile locale vor merge în instanță pentru a se apăra. Nu procesul e considerat o problemă, ci reacțiile... violente alte altora.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

"Gestul dovedește că trăim într-o democrație. Fiecare este liber și responsabil e gesturile sale. Actul cultural dă naștere la dezbateri și chiar controverse. Din păcate, unii dintre cei care aleg să-și manifeste nemulțumirea, nu o fac ca într-o societate civilizată", a declarat Sebastian Buraga, purtător de cuvânt primăria Iași.

Polițiștii au identificat persoana care apare în imagini și lovește statuia. Rămâne de văzut dacă și cum va fi trasă la răspundere.

"Oamenii nu sunt pregătiți cu societatea contemporană, nu sunt conectați cu arta, nici măcar arta românească nu este promovată în școală. Învățăm un naționalism cultural dacă vreți, și nimic altceva. Artiștii contemporani nu există în sistemul educațional", a declarat Ciprian Necula, sociolog.

Opera de artă e protejată acum de garduri, iar polițiștii patrulează mai des. Interesul este însă uriaș.

Opera de artă care simbolizează clasa politică ce urmărește doar interese meschine ar trebui să rămână în Iași până pe 19 martie.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citește și: VIDEO- Statuie din Iași, atacată de o femeie. Cu de pedeapsă s-a ales aceasta?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: