"Jumătate din leafa noastră ajunge la stat. Nu degeaba, oamenii se simt împovărați. Premierul vorbește iar despre impozitarea progresivă, dar cel mai probabil nu vom vedea vreo schimbare anul acesta. Între timp, angajații spun că abia mai supraviețuiesc din ce le rămâne după ce li se rețin din salarii toate impozitele și taxele", a transmis Cristian Sabbagh.

Statul ne ia jumătate din salariu

La capitolul salarii, statul și angajatul împart banii în mod egal, spre dezavantajul oamenilor care muncesc zi de zi pentru a-și asigura un trai decent.

"Aproape jumătate din salariul unui angajat ajunge la stat sub forma de taxe, asigurarile sociale reprezinta 25%, asigurarile sociale de sanatate 10%, iar impozitul pe venit din nou 10%", a declarat Diana Buzea, reporter Știrile Kanal D.

Experții în economie atrag atenția că un angajat român muncește mai mult pentru stat și mai puțin pentru nevoile sale.

"Practic, aproape jumătate din an lucram pentru stat, abia la finalul lunii iunie începem să muncim pentru noi, restul sunt taxe, impozite și contribuții sau impozite mascate sub forma unor contribuții," a declarat Cristian Năsulea, lector universitar.

Comparativ cu alte țări europene, un român cu un salariu brut lunar de o mie de euro, de exemplu, rămâne cu doar 572 de euro net după ce se aplică toate impozitele. Spre deosebire de un bulgar, care obține 656 de euro, iar un olandez 746 de euro.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Premierul a adus din nou în spațiul public ideea de impozitare progresivă. El vrea ca pentru salariul minim să nu se aplice impozite, dar acestea să crească treptat în funcție de venit. Marcel Ciolacu spune că astfel s-ar putea asigura un trai mai bun.

"Este evident că dacă sunt două salarii minime e foarte greu să te descurci cu un copil. De aceea trebuie lucrat pe scăderea impozitarii la veniturile minime", a declarat Marcel Ciolacu.

Dar șeful guvernului este contrazis de economiști.

"În momentul în care luăm o fiscalitate relativ simplă și o complicăm și mai tare, lucrul ăsta o să ducă la probleme și ne vom trezi în situația în care nu se mai știe câți bani trebuie să fie colectați, de unde.. și apare un alt haos", a declarat Cristian Năsulea, lector universitar.

Până acum, la ministerul finanțelor nu a fost analizată propunerea de impozitare progresivă.

Citește și: VIDEO- Robert Negoiță mănâncă trei zile cu 46 de lei. Ce spun românii?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si