In articol:
Pe o căldură toropitoare, acest muncitor, venit tocmai din Srilanka, strânge iarba din parcurile din Galați. Nu vorbește română, însă asta nu l-a împiedicat să vină de la peste 6.000 de kilometri depărtare pentru a începe o viață nouă aici.
Românii refuză munca din România, iar străinii o acceptă
La fel ca el sunt alte șase persoane venite de pe continentul asiatic, la noi în țară. Aceștia au fost aduși pentru că, în orașe nu există suficienți lucrători pentru îngrijirea spațiilor verzi.
S-au angajat efectiv doar opt, unul nu s-a prezentat deloc, cei șapte au venit, dar au început ușor, ușor, după o săptămână, după trei săptămâni, să renunțe. Probabil li s-a părut prea greu
Muncitorii asiatici fără experiență câștigă, pe lângă salariul minim pe economie, și bonuri de masă, dar au și cazarea asigurată. O plată considerată mulțumitoare de străini, dar prea mică pentru români.
Au alte beneficii, au ajutoare, au asistat social și preferă să câștige 800 de lei sau cât oferă acel ajutor social decât să muncească aici. Mai puțin și la umbră, decât mai mult și la soare
Iar în lipsa doritorilor, sunt aduși tot mai mulți muncitori din străinătate. De altfel, numărul lor a crescut atât de mult în ultimii ani, încât l-a depășit pe cel al românilor care au plecat din țară.
Potrivit statisticilor INS, la 1 ianuarie 2023, populația României era de peste nouăsprezece milioane de persoane, în creștere față de aceeași perioadă a anului 2022.