Din asfaltul încins ca un cuptor sub presiunea caniculei năucitoare, în mijlocul Capitalei se ridică valuri de căldură ce seamănă cu mirajul din deșert... iar când ajung mai sus, în aer, clocotea parcă! În București au fost 37 de grade astăzi, cu două grade mai puțin decât în... Dubai unde e una dintre clee mai fierbinți regiuni ale planetei! În astfel de condiții, toropeala putea fi stinsă doar cu apa din fântânile arteziene cum a făcut-o și acest bărbat...

sau oamenii se pot ascunde la aer condiționat.

Ceva mai norocoşi sunt cei care nu sunt nevoiți să circule cu transportul în comun și au maşini personale. Cu aerul conditionat pornit termometrul indică o temperatură de 24 de grade.

Organismul supus unui șoc termic

Doar că, în acest caz, vorbim de un șoc termic periculos la care supunem organismul. Ca să dovedim asta, facem un experiment. După ce stăm în mașină la răcoare, ieșim afară și ne așezăm pe o bancă.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

După nici 10 minute, efectul de saună se vede cu ochiul liber, iar termomentrul vine să dovedească asta.

Citeste si: VIDEO- România se topește! Cum va fi vremea în următoarele zile

”În primul rând, apar modificările neuro-psihice, avem astenie marcantă, amețim, ne doare capul, dar sunt asociate cu modificările tegumentare, transpirații, acea piele de găină, horpilații, asociate cu modificările cardio-vasculare, cu prăbușire tensională sau variate tulburări de ritm”, spune medicul Tudor Ciuhodaru.



Elisabeta Badea este fostă sportivă de performanţă. Cu toate că nu suferă de nicio boală şi că este o persoană activă, recunoaşte că îi este greu să iasă din casă din cauza caniculei:

”Depinde de vârstă, dar şi copiii suportă destul de greu căldura. Sfatul meu este să facem cât mai puţin efort pentru că organismul are nevoie să fie odihnit când temperatura este ridicată, iar din punct de vedere psihologic este foarte important sa nu spui tot timpul că este cald”.

Citeste si: Epuizarea termică poate ucide. Avertismentul unui renumit medic român

O tură prin oraș te lasă fără puteri

După o tură scurtă prin piaţă, unde a fost nevoită să poarte şi mască de protecţie, femeia se simte sleită de puteri:

”Pe căldură sincer, pentru persoanele care au probleme de sănătate, este foarte greu să porti mască. Eu nu am nicio problemă, dar este foarte greu!”

Un adevărat calvar e și să circuli cu mijloacele de transport în comun. În stații, e jale. De pildă, cei care așteaptă tramvaiul la 1 Mai, se refugiază pe trotuarul opus, unde este umbră.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Experţii trag un semnal de alarmă şi îi avertizează pe cei vulnerabili să evite deplasările atunci când temperaturile depăşesc 35 de grade şi poate apărea epuizarea termică. Netratată la timp, evoluează spre forme clincice severe ce pot merge până la şoc termic şi deces. Și nu am scăpat încă de caniculă, spun meteorologii. Temperaturile extrem de ridicate se menţin şi pe parcursul săptămânii viitoare.

Citeste si: Cât de periculos este aerul expirat în mască. "Virusul poate rezista în aer timp de câteva ore"


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si