"Pe câmp, toate, toate florile, aici, sute de flori. E amestec care este o calitate superioară".

Este miere polifloră, pentru care procesatorii oferă opt lei pe kilogram, jumătate din prețul de acum doi ani.

"Am făcut o producție de douăzeci de kilograme de miere pe familie. Dacă ar fi s-o dau la prețul actual, acuma aș încasa 160 de lei, ori cheltuielile făcute pe cap de familie, pe bucată sunt undeva la 250.

Suntem în faliment!".

Acest apicultor din județul Iași are peste 200 de familii de albine. Este primul an, din 40 de activitate în care are unsprezece tone de miere pe stoc.

Citește și: Lovitură dură pentru o familie de români din Italia! Au fost taxați dur pentru deșeurile abandonate neregulamentar

Apicultura din România, aproape de faliment

"Este miere adusă din China, care aia este contrafăcută. Este miere din Ucraina care acuma se trece cu tirurile cum vrei... care și acolo viața e mult mai ieftină și le convine să dea mai ieftină. Noi mergem cu speranța. Trăim speranța că se vor da, poate aude cine trebuie și să gândească la noi, că toate sectoarele primesc subvenții, apicultura...".

Și în timp ce producătorii locali stau cu mierea în butoaie, în supermarket-uri găsim chiar și amestec de miere din țări de pe continente diferite.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu bebelușul. Cei doi au ales un nume biblic, cu totul special- wowbiz.ro

"Această miere este din Spania, Argentina, Ucraina și Franța. În acest bocan este la fel, un amestec de miere, care provine din patru țări tot din Ucraina, China, Republica Moldova și din România".

Ne mutăm și într-o piață din Timișoara. Prețurile sunt cuprinse între șaisprezece și cincizeci de lei, dar mierea autohtonă duce lipsă de clienți.

"- În sezonul cald este vorba despre o lubeniță, este vorba despre fructă, mierea mai puțin, doar decât când este vorba de îndulcit un ceai sau o cafea. Se cumpără, da foarte greu... un borcan două pe zi.

- Mai mult în sezonul rece?

- În sezonul rece când e vorba de răceală atunci miere cu prpolis, miere naturală, poliforă, de tei, rapiță."

Problema apicultorilor români a ajuns și la urechile Ministrului Agriculturii.

Citeste si: Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un bărbat care să nu fie gelos.”- kfetele.ro

Citeste si: Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu Maluma- radioimpuls.ro

"Am semnat un acord cu cele cinci state care sunt afectate de războiul absurd care se întâmplă în Ucraina. Am solicitat o derogare pentru import până la sfârșitul anului, atât pe parte de ulei, cât și pe parte de miere".

Crescătorii de albine cred că apicultura nu mai are viitor în România fără ajutor de la stat, așa că disperați de situația în care se află, cer un ajutor de cel puțin cincisprezece, douăzeci de euro pentru o familie de albine.

Mai ales că guvernanții le-au promis ajutor și în anii trecuți, însă subvențiile n-au ajuns nici astăzi. în conturile apicultorilor.

Citește și: VIDEO- Marea ieftinire, verificată de ministrul Agriculturii. Ministrul a ieșit pe teren pentru a verifica noile prețuri în urma ordonanței. La final, Ministrul a fost bucuros de rezutatele ordonanței


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si