Summitul este găzduit de preşedintele Klaus Iohannis, iar reuniunea va fi condusă de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Liderii UE vor discuta despre următoarea agendă strategică pentru perioada 2019-2024. În oraş au fost luate măsuri sporite de securitate, iar mai multe organizaţii au anunţat proteste pentru a se face auzite de către cei mai importanţi politicieni ai lumii. Tot la Sibiu are loc, joi, Summitul Partidului Popular European.

Summitul va fi găzduit de Klaus Iohannis, preşedintele României, statul care deţine în prezent preşedinţia Consiliului, iar preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, va prezida reuniunea. De asemenea, vor fi prezenţi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Klaus Iohannis a explicat că la summitul informal de la Sibiu vor fi întâlniri numai în format de Consiliu European, iar preşedintele Parlamentului European va face o prezentare, în deschidere.

"Consiliul European de la Sibiu este unul informal, se finalizează fără concluzii şi fără decizii, însă se va finaliza, sper eu, cu o aşa-numită declaraţie, Declaraţia de la Sibiu, care va spune europenilor cum vedem noi viitorul, cum vrem să mergem mai departe, cum vrem să fim solidari cu toţii, cum vrem să facem să funcţioneze Uniunea mai bine", a spus el.

Citeste si: Detalii șocante legate de moartea tinerei de 19 ani din Militari! Iubitul a ucis-o după ce a aflat că face videochat

Liderii UE vor discuta despre următoarea agendă strategică a UE pentru perioada 2019-2024 şi vor schimba opinii cu privire la provocările şi priorităţile UE în perspectiva următorilor ani.

Agenda actuală a fost convenită în iunie 2014 de către Consiliul European şi se axează pe cinci domenii prioritare: locuri de muncă, creştere economică şi competitivitate; autonomizarea şi protejarea cetăţenilor; politicile privind energia şi clima; libertate, securitate şi justiţie, dar şi UE ca actor mondial puternic.

Potrivit programului, între 11.45 şi 12.30 are loc primirea invitaţilor de către preşedintele Iohannis, iar apoi se desfăşoară sesiunea plenară. Ulterior, şefii de stat şi guverne vor participa la un dejun de lucru.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: O jucătoare de tenis a anunțat că și-a făcut cont pe OnlyFans și divorțează, după ce a fost eliminată de la Australian Open- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Fotografia oficială se va face pe un podium special amenajat în Piaţa Mare a oraşului, iar la ora 18.00 va avea loc conferinţa de presă la care vor participa reşedintele României, Klaus Iohannis, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Tot joi, la Sibiu are loc Summitul Partidului Popular European (PPE)

Evenimentul liderilor PPE se desfăşoară la Complexul Muzeal Naţional Astra, sosirea participanţilor fiind programată pentru ora 9.30, iar ora de începere a Summit-ului este 10.30. Principalul punct pe agenda summit-ului PPE va fi pregătirea reuniunii informale a şefilor de stat şi de guvern ai UE care are loc în cursul zilei.

Summit-ul popularilor europeni este găzduit de preşedintele PPE, Joseph Daul, la eveniment urmând să participe preşedintele grupului PPE din Parlamentul European şi candidatul PPE pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, Manfred Weber, preşedintele PNL, Ludovic Orban, şi secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz.

De asemenea, au fost invitaţi preşedintele României, Klaus Iohannis, preşedintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, premierul Bulgariei, Boiko Borissov, premierul Letoniei, Krišjānis Karins, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, premierul Croaţiei, Andrej Plenkovic, şi premierul Irlandei, Leo Varadkar.

Ziua se va încheia cu o recepţie, dar şi cu un concert în Piaţa Mare.

Pregătirile au început de mai mult de un an, iar de la începutul lunii mai au fost instituite progresiv restricţii în oraş

Astfel, traficul auto este restricţionat, de miercuri seară până joi, la ora 20.00, pe următoarele străzi, cu excepţia riveranilor: str. A. Xenopol, str. Mitropoliei, str. Centumvirilor, str. Al. Odobescu, str. Ocnei, str. A. Iancu, str. Gen. Magheru (tronsonul Filarmonicii- Constituţiei), str. Felinarului, Pasajul Şcolii, str. Manejului, str. Filarmonicii, str. Tribunei, str. Azilului. Pe alte străzi- str. Gheorghe Lazăr, str. Arhivelor, str. Gen. Magheru (tronsonul dintre Filarmonicii şi Piaţa Mare)- circulaţia auto este închisă, în aceeaşi perioadă, inclusiv pentru riverani.

Piaţa Unirii, pe tronsonul dintre strada Andrei Şaguna şi str. N. Bălcescu, este închisă traficului auto până joi, la ora 20.00.

Şi traficul pietonal este restricţionat, între orele 6.00 şi 22.00, în unele zone din centrul oraşului, pentru buna desfăşurare a summit-ului. Astfel, accesul pietonal pe următoarele străzi şi în următoarele pieţe este posibil doar pentru riverani: Cetăţii, între intersecţia str. Cetăţii- Nicolae Bălcescu şi ieşirea din parcarea “Cazarma 90”, A.D. Xenopol, Mitropoliei, Centumvirilor, Al. Odobescu, Ocnei, Tribunei, Gh. Lazăr, între str. Timotei Popovici şi Ghe. Magheru.

Citeste si: Românii cu pensii între 1.300 şi 3.000 de lei urmează să primească bani în plus! Află care este motivul- kfetele.ro

Citeste si: Aamir Khan, despre conflictul aprig cu Salman Khan pe platourile de filmare ale filmului „Andaz Apna Apna”- radioimpuls.ro

Citeste si: În timp ce se tatua pe spate, un bărbat a făcut atac de cord și a murit- antena3.ro

De asemenea, este restricionat traficul în pieţele centrale unde se află sediul Primăriei Sibiu, clădire care găzduieşte întâlnirea şefilor de state şi de guverne. În Piaţa Mare, pe str. Samuel von Brukenthal şi în Piaţa Mică accesul pietonal este restricţionat până joi, la ora 20.00. Cei care au domiciliul în aceste zone au acces pe baza documentelor de identitate şi a ecusonului nominal de acces.

Citeste si: Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,30%

Pentru securitatea participanţilor la summit, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Poliţia Judeţeană Sibiu au decis că este nevoie de instalarea unui sistem de supraveghere video, proiectul presupunând montarea de camere de supraveghere video în principalele zone publice ale oraşului şi pe cele mai importante artere, precum şi alte echipamente conexe.

Tot ca urmare a summitului, toate unităţile de învăţământ din Sibiu sunt închise în această săptămână.

Sunt anunţate două manifestaţii în zona centrală a oraşului

Cu toate acestea, reprezentanţii Asociaţiei "Evoluţie în Instituţie" au anunţat că vor organiza o "adunare publică", joi, la Sibiu, în Piaţa Mare a oraşului, nefiind de acord cu locaţia propusă de autorităţile locale. Ei au spus că scopul adunării este de a arăta că sprijină "valorile europene, libertatea la adunare paşnică şi cea de liberă exprimare într-o ţară puternic afectată de guvernarea PSD şi de abuzurile permanente ale autorităţilor şi forţelor de ordine subordonate politic".

O altă manifestaţie a fost anunţată de Platforma Unionistă Acţiunea 2012, la ora 11.00, în faţa Primăriei Vechi. "Vom transmite clar şi răspicat liderilor europeni că singura şansă de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană este prin Unirea cu România", au spus reprezentanţii organizaţiei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si