VIDEO - Sunt patroni care fac angajări în pandemie pentru cei recalificați
Angajări în pandemie. Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă au creat programe speciale de recalificare pentru șomerii fără studii sau experiență în muncă.
La 44 de ani, Iuliana a rămas fără loc de muncă. Era disperată că nu mai are cu se să plătească un credit făcut la bancă și că nu își va mai putea întreține fiica de 19 ani. Dar speranța a venit de la o firmă de confecții din Păulești, județul Prahova.
„Am avut norocul, norocul mare să îmi găsesc de lucru, ținând cont că e și pandemie ”, spune femeia.
În aceeași situație s-a aflat și Daniela. Cu implicarea Agenției pentru Ocuparea Forței de muncă și efortul actualului angajator, femeia nu mai este șomeră.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
„Am lucrat la o firmă de catering care depindea foarte mult de școli și din cauza pandemiei firma s-a închis. Am intrat în șomaj și după câteva luni am reușit să dau de această firmă care, cu ajutorul lui Dumnezeu, m-a angajat și mi-am găsit un loc de munca”, spune femeia.
Firma din Păulești are acum 47 de angajați.
Croitoresele făceau parte din categoria vulnerabilă a celor „foarte greu ocupabili”, așa că au fost pe lista de priorități a AJOFM Prahova. Acum toate posturile disponibile din croitorie sunt ocupate.„Cei care au avut șansa să îi iau din șomaj chiar sunt mulțumiți pentru că AJOFM-ul le asigură în continuare cei 30%, deci au și de acolo o parte din venit. Sunt opt fete luate din șomaj, mai am o grupă de zece fete, tot luate din șomaj, dar pe care îi formăm ca și ucenici”, spun angajatorii.
Ajutoarele financiare pentru șomeri și companii, dar și colaborarea strânsă cu firmele din județul Prahova au dus la ocuparea multor posturi vacante. Cei mai mulți s-au angajat în fabrici, în comerț, în firmele de curățenie sau la companiile de protecție și pază.
„Prin programele noastre pe fonduri europene puteam să subvenționăm aceste locuri de muncă pentru persoanele peste 45 de ani, pentru tinerii până în 25 de ani și din alte categorii. Foarte greu au dus-o cei din domeniul turismului și Horeca pentru că au avut foarte multe perioade restricționate, așa cum știm. Ei au beneficiat atât de șomajul tehnic cât și de decontarea a 41,5% din salarii”, spun cei de la AJOFM
Până la data de 31 decembrie 2020 peste 14 mii de prahoveni s-au înregistrat în bazele de date ale AJOFM, iar peste opt mii au și reușit să își găsească un loc de muncă.