Suntem campioni la scumpiri în Uniunea Europeană, dar trebuie să știm că și modul în care se calculează inflația diferă de la o țara la alta. Pe scurt, se iau în calcul cele mai consumate alimente, mărfuri și servicii. De exemplu, în Franța, inflația ține cont și de evoluția prețului picioarelor de broască, a transmis Cristian Sabbagh.

Avocado și puii de baltă dictează inflația

Inflația în luna februarie a atins pragul de 7,1%. Cea mai mare valoare dacă ne uităm și la celelalte state din uniunea Europeană. Cu toate astea, procentul nu reflectă realitatea din magazine, spun oamenii.

Tot auzim de inflație, dar cum au ajuns specialiștii la aceste cifre?

Pe scurt, Institutul Național de Statistică urmărește doar prețurile celor mai cumpărate alimente, mărfuri și servicii.

Să presupunem că acest coș este inflația. În el vom pune doar cele mai consumate produse din țara noastră. Produsele din coșul inflației se schimbă în fiecare an pentru că și obiceiurile noastre se schimbă. În 2024 pe listă a fost adăugat avocado, somon afumat și vitaminele, a transmis Georgiana Grimm.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Pe listă au mai fost adăugate trotinetele electrice, unghiile cu gel și păcănelele. De asemenea, au fost eliminate 35 de alimente care nu mai făceau parte din meniul românilor. Oamenii recunosc că ultimii ani au adus schimbări în lista lor de cumpărături- multe dintre ele mânate de scumpiri.

Scumpirile ne plasează pe primul loc la nivelul Uniunii Europene. Spre comparație, scumpirile din Islanda sunt la 5,2%, Iar în Danemarca, Lituania sau Italia, chiar sub 1%.

Specialiștii arată cu degetul spre guvern.

Chiar și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, recunoaște că ai nevoie de o mică avere ca să mergi la piață.

Ca să reflecte realitatea din fiecare stat în parte, lista produselor în funcție de care se calculează inflația diferă. De exemplu, în Germania este urmărit atent prețul șnițelului. Gogoșile, plăcintele și vacanțele cu rulota dau tonul inflației în Regatul Unit. Iar în Franța, este supravegheat costul pulpelor de broască și al cărnii de fazan.

Citește și: VIDEO-Roșiile românești la prețuri de lux. Cât au ajuns să coste aceste legume în piață


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si