„Am stabilit că alegerile prezidențiale vor fi organizate la 24 noiembrie turul întâi și 8 decembrie turul al doilea, iar alegerile parlamentare la 1 decembrie”, până la acest anunț al premierului a fost cale lungă. PSD și PNL s-au tot contrazis în ultima perioadă. Liberalii cereau alegeri la termen, în timp ce social-democrații voiau în septembrie, așa cum stabilea calendarul agreat inițial.

Citește și: Klaus Iohannis nu mai vrea la conducerea NATO! Pe cine susține România, după ce șeful statului și-a retras candidatura

alegeri 2024, pnl, psd

Pentru a-i scoate din impas, premierul a chemat la începutul săptămânii și celelalte partide la consultări, la Palatul Victoria. Cu decizia pe masă, Guvernul n-a mai pierdut vremea: „Putem adopta chiar azi hotărârea de Guvern prin care validăm calendarul alegerilor și încheiem acest subiect.” Calendarul stabilit de coaliție ne scoate la vot timp de trei duminici consecutive, inclusiv de Ziua Națională, când vor fi alegerile parlamentare, dar președintele PNL susține că nu vede nicio problemă: „S-a ridicat această problemă și partidele politice au zis că nu este nicio problemă dacă au loc alegerile pe 1 decembrie. 1 decembrie este sărbătoarea noastră națională, poate fi și o sărbătoare a democrației în același timp.”

„Data de întâi decembrie avantajează cu certitudine partidele cu tendințe naționaliste și extremiste, care pot folosi în mod excesiv temele naționaliste legate de întâi decembrie”, spun experții.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Liberalii au anunțat că iau în calcul să continue parteneriatul cu PSD și că se gândesc la un tandem, un partid va da președintele, altul premierul: „Se poate discuta despre o abordare similară pentru guvernarea din 2025.”  

„Cred că PNL a plecat de la premisa că vor putea realiza un tandem PSD-PNL în diferite variante, tandem fie că reprezentanții celor două partide ajung în turul doi, fie că reprezentanții celor două partide se confruntă doar în turul întâi și se sprijină în turul al doilea.

PNL este în într-o situație destul de complicată, PNL este pus de PSD în situația de a demonstra că are capacitatea de mobilizare”, mai spune politologul.

alegeri 2024, pnl, psd

Un sondaj de opinie publicat recent arată care sunt în acest moment afinitățile românilor la votul pentru Cotroceni: „Când vine vorba despre intenția de vot a românilor, actualul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, se situează pe primul loc. Este urmat de președintele PSD, Marcel Ciolacu, dar la o diferență considerabilă. Pe locul trei se află Elena Lasconi, noua președinte USR, urmată de Diana Șoșoacă. Abia pe locul cinci se află președintele PNL, Nicolae Ciucă, cu un procent apropiat de George Simion, liderul AUR.”

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Potrivit unor surse politice, Marcel Ciolacu analizează varianta unui candidat independent, care să fie susținut de PSD la alegerile prezidențiale. Dacă va fi Mircea Geoană, potrivit sondajului de mai sus, actualul secretar adjunct al NATO ar strânge 44,5%, dar să facem un exercițiu de imaginație și să luăm în calcul și varianta în care dreapta s-ar alia.

PNL și USR ar ajunge la 26 de procente, deci ar avea nevoie de toate voturile care merg către AUR și SOS România.

Citește și: Începutul unei noi ere pentru Cluj: a început construcția metroului! Grindeanu promite o linie complet funcțională până în 2031


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si