„România este campioană la scumpiri. Raportat la produsele de bază, topul creșterilor de prețuri din țara noastră ne plasează mult peste alte țări europene. Toate acestea în condițiile în care guvernul a stabilit deja o plafonare a adaosului comercial la aceste alimente. În timp ce prețurile cresc, oamenii spun că abia își mai permit să își cumpere cele necesare ”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

România, campioană la scumpiri

„Creșteri de prețuri întotdeauna sunt. După ce se anunță că nu se măresc prețurile, tocmai, se măresc”,  a spus o persoană.

Ultimul an nu le-a dar răgaz oamenilor să se obișnuiască cu prețurile din magazine. De câte ori mergeau la cumpărături, eticheta se schimba și nu în avantajul clientului, pus să plătească de fiecare dată mai mult. Deși dacă luăm în calcul toate produsele alimentare pare că ne aliniem mediei europene în ceea ce privește scumpirile, raportat doar la alimentele de bază suntem fruntași.

Citește și: Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, anunț important pentru români. "Să nu trăim în iluzii. Pot apărea șocuri care să ducă inflația în sus"

„În ultimul an, prețurile alimentelor au crescut cu 9,2%, cât media europeană. Dar pe categorii de produse avem cele mai mari scumpiri față de celelalte state membre. Aici mă refer la carnea de porc, de pui și la ouă.

Singurul produs de bază care s-a ieftinit este uleiul”, a transmis Diana Buzea, reporter Știrile Kanal D.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Scumpirile tot mai accelerate se resimt direct în buzunarele românilor, puși să plătească de fiecare dată mai mult pentru alimentele de bază în special.
„Ceafă de porc, pulpă de porc, în general, carnea de porc, vită. Toate s-au scumpit! Am observat că la mai toate au pus de la 50-60 bani până la un leu, chiar doi lei”, a mai spus o persoană.

Raportul dintre prețuri și puterea de cumpărare nu e deloc surprinzător. În timp ce prețurile cresc, salariile și pensiile stagnează.„Nu putem până la urmă să încercăm să menținem preturile sub control, doar impunând un preț de bază mai mic la niște alimente, sau un plafon maxim, pentru că ar trebui făcute alt gen de măsuri și nu neapărat în economie, mai degrabă în fiscalitate”, a explicat Alex Dincovici, economist.

Pentru a stabiliza piața, Guvernul a stabilit o listă cu alimente de bază care au un adaos comercial plafonat. Oamenii spun că diferențe majore nu se resimt la rafturi, iar în perioada următoare se așteaptă la noi creșteri de prețuri.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

ANAF a sancționat cu două milioane de lei două lanțuri de magazine pentru depășirea cotei de adaos comercial de maximum 20% la telemea, mălai, ulei, ouă și pâine.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si