„Marius Dochița este unul dintre cei mai iubiți artiști din Bucovina. Îndrăgostit de tradiții și de cântecele populare, Marius a venit în prima zi de primăvară în platoul Știrilor Kanal D alături de cel mai bun prieten al său, Dănuț Onoiu și de elevii săi pentru a ne vorbi despre tradiția mărțișorului”, a transmis Cristina Dorobanțu, prezentatoarea Știrilor Kanal D.

Surpriză muzicală de 1 martie

Cristina Dorobanțu: Bine v-am găsit! Superb ați cântat și voi și mici. Tu le insuflii elevilor tăi dragostea pentru cântecul popular.

Marius Dochița: După cum bine știi, asta îmi place asta fac și asta simt că trebuie să fac. Elevii mei, în primul rând, îmi sunt prieteni, așa cum am mai spus de multe ori și atunci când există prietenii există și rezultate frumoase.

Cristina Dorobanțu: Dănuț, tu de când ești prieten cu Marius?

Citește și: VIDEO- Sofia Vergara, casă de lux. Dressingul actriței între orice închipuire

Dănuț Onoiu: Aș putea spune de o viață, de când am început să cânt, practic. Mă aflam la un festival la Iași unde Marius era acolo student la Conservator, eu participam la un festival.

Cazările nu erau întotdeauna dintre cele mai bune, iar Marius s-a oferit să mă cazeze acolo unde stătea el la momentul respectiv, recunoscându-ne până la acel moment, iar de atunci am rămas prieteni pe viață aș putea spune.

Cristina Dorobanțu: La noi, de 1 martie se oferă mărțișoare fetelor, în Bucovina cum este?

Marius Dochița: La noi e puțin cam schimbată treaba, să zic așa.

Dănuț Onoiu: E chiar total invers. Deci la noi, dacă în țară domnișoarele sunt obișnuite să primească și doamnele, de 1 martie mărțișoare, la noi domnii sunt cei care primesc mărțișoare, iar copiii dăruiesc mamelor, bunicilor, profesoarelor mărțișoare, iată deci este puțin diferit față de față de restul țării.

Marius Dochița: Și noi am venit cu niște mărțișoare tradiționale cusute manual, Dănuț le are în mână.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Dănuț Onoiu: Deci toate reprezintă câte ceva, au o simbolistică aparte. Spre exemplu, roșu și alb, îmbinarea dintre cele două anotimpuri, terminarea iernii și începutul primăverii. La noi se poartă pe toată perioada lunii martie sau până când înfloresc primii cireși sau până ce coincide momentul cu sosirea păsărilor călătoare. Se spune că aduce noroc, suntem feriți de rele și aduce prosperitate celor care îl poartă.

Cristina Dorobanțu: Marius, cum reușești să-i convingi pe cei mici să fie atât de implicați?

Marius Dochița: În primul rând ei își doresc foarte mult să cânte. Și dacă îți dorești să cânți trebuie să fii acolo prezent tot timpul, să ai acel ceva, acea chemare spre muzică. Ei sunt foarte talentați, respectă foarte mult cântecul, costumele.

Cristina Dorobanțu: Apropos de costume, descrie-mi puțin, ce purtați?

Citește și: VIDEO- S-a reluat circulația vaporașelor pe Bega. Echipajul de la bord a oferit mărțișoare doamnelor și domnișoarelor

Marius Dochița: Sunt costume cusute manual. Toate pe care le vedeți sunt foarte valoroase, unele dintre ele chiar au zeci de ani, ba chiar o sută de ani. Culorile obținute pe care le vedeți pe cămăși sunt obținute din flori de câmp, sunt culori naturale. Sunt și cămăși în diferite regiuni, să zic așa, din nordul Bucovinei, din Gura Humorului, din Câmpulung Moldovenesc, din Suceava, din toate zonele etnografice ale Sucevei. Dănuț știe mai bine că el este dintr-o zonă folclorică foarte valoroasă, Mănăstirea Humorului și el se pricepe mai mult la chestia asta de etnografie.

Dănuț Onoiu: Acolo chiar avem foarte mulți meșteri populari care încă creează neîncetat aceste minunății care bucură privirea.

Cristina Dorobanțu: Marius, copiii tăi îți calcă pe urme?

Marius Dochița: Cel mic, da. Cel mic în fiecare zi îmi oferă câte un spectacol acasă, îi place și abia aștept să-l pun și pe el printre ei, să-l văd acolo, în grup.

Cristina Dorobanțu: Din punct de vedere profesional ce planuri aveți?

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Dănuț Onoiu: Ne rugăm bunului Dumnezeu să avem sănătate. Dacă suntem sănătoși putem să aducem în fața publicului iubitor de frumos nestematele cântece populare din zona de unde provine fiecare.

Marius Dochița: Eu îmi doresc foarte mult să promovez copiii pentru că eu iubesc enorm de mult copiii și vreau să-i văd acolo unde îmi doresc eu, să-i văd și unde își doresc și ei, să se vadă adică pe marile scenei și la televiziuni.

Cristina Dorobanțu: Mai spune-mi o tradiție de care țineți voi cont și care aici la noi nu prea este cunoscută.

Dănuț Onoiu: Bucovina să știți că este o zonă a tradițiilor și la început de primăvară oamenii își pregătesc, bătrânii care mai practică munca câmpului, își pregătesc tocmai din luna februarie, tocmai de aceea se numește și făurar, își făuresc uneltele pentru care vor munci în perioada ce urmează la câmp.

Marius Dochița: Și legându-ne de 1 martie, la noi se confecționează cu adevărat mărțișoare. Se cos și se lucrează de către doamnele care fac acest lucru și au o valoare foarte mare la noi în zonă. Se pune accent pe mărțișor. Și noi suntem bucuroși pentru că ne aflăm astăzi la București cu mărțișoare frumoase și cu cele tradiționale cusute de femeile pricepute de la noi.

Dănuț Onoiu: Cu atât mai mult ne bucurăm pentru că am aflat că astăzi împliniți 17 ani de activitate. Vă dorim cât mai mult și să promovați frumosul în continuare, așa cum ați făcut-o și până acum.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: