Țânțarii care poartă virusul febrei Dengue au ajuns și în România, iar autoritățile sunt în alertă și îi monitorizează permanent. Deocamdată nu a fost descoperit nimic suspect- doar cazuri izolate de îmbolnăviri la românii care au călătorit în țările tropicale. Însă Organizația Mondială a Sănătății avertizează statele din sudul Europei că s-ar putea confrunta cu o epidemie în următorii ani, din pricina încălzirii globale, a declarat Silvia Ioniță, prezentator Știrile Kanal D.

Febra Dengue, în România

„E ușor de recunoscut. E acest țânțar alb-negru contrastant!”

Cercetătorii de la Institutul Cantacuzino au monitorizat toată vara speciile de țânțari care și-au făcut apariția prin București. Au fost puse capcane speciale în parcuri să-i prindă- iar apoi insectele au ajuns în laborator. Motivul principal este o specie periculoasă- denumită popular țânțarul feberei galbene. Își făcea veacul până odinioară în țări tropicale precum Africa- dar care s-a răspândit mai nou și în sudul Europei.

„Este o specie oportunistă. Înțeapă nediscriminatoriu și om și animale. Este o specie diurnă înțeapă cu precădere ziua, nu au activitate nocturnă ca țânțarul clasic care înțeapă seara după apusul soarelui este foarte agresivă și cu o înțepătură foarte prurigină”, a declarat Liviu Preoteasa, cercetător.

Oamenii au observat că și soluțiile pe care le foloseau împotriva țânțarilor sunt apă de ploaie în cazul speciilor nou apărute.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Pericol ridicat din cauza țânțarilor în România. Insectele pot transmite Febra Galbenă

Mai grav este că țânțarul despre care vorbim și pe care specialiștii îl monitorizează e purtătorul unui virus înrudit cu West Nile- dar care provoacă Febra Dengue. O boală care poate fi fatală în cazurile grave din pricina hemoragiilor interne. Din fericire, în România nu au fost depistate cazuri de îmbolnăviri în afara unora izolate- când oamenii au luat virusul în urma călătoriilor peste hotare. Dar pericolul e uriaș.

„În ultimii 10 ani au fost 74 de cazuri în Europa, iar în ultimul an au fost deja 71 de cazuri, probabil că asistăm la o reemergență a febrei denga în Europa și s-a observat și o extindere a teritoriului țânțarilor edes în Sudul și chiar Vestul Europei, din această perspectivă, probabil că ne vom confrunta pe viitor cu mai multe cazuri de febră denga”, a declarat Ștefan Ion, medic infecționist.

„Pe măsură ce crește temperatura medie globală ajungi să ai temperaturi mai ridicate și la altitudini mai mari și atunci practic se schimbă zona de habitat a insectelor, a țânțarilor în particular și ajungi să ai populații de țânțari care nu erau caracteristice pentru o anumită zonă cum ar fi Europa de Est, Europa de Vest”, a declarat Bogdan Antonescu, expert climatolog.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Studiile recente arată că din cauza încălzirii globale, aproape un miliard de oameni s-ar putea infecta cu o serie de boli transmise de țânțari până în anul 2080. Țările din Europa ar putea fi cele mai afectate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si