In articol:
"Consider că nu am greșit cu nimic. Aceasta era decizia de luat în acest caz", spune chirurgul Valeriu Neagu. "Nu se poate pune presiune pe noi, medicii care muncim și facem 7-8 gărzi", a adăugat el.
Cu trei mii de lei a fost amendat medicul care a decis să-l plimbe pe Andrei între policlinică și spitalul județean Târgu-Jiu.
"El poate să fie amendat și cu zeci de mii de euro, degeaba, ce rost mai au banii?", spune cumnatul lui Andrei.
Andrei avea peritonită și trebuia operat de urgență. Medicul de gardă a refuzat, pentru că este specializat pe adulți.
Chirurgul se apără și scoate la înaintare lista cu "nu avem" din sistemul medical românesc.
Dacă este cineva de amendat trebuie amendat serviciu de ambulanță că nu a reușit în trei ore să trimită un copil la Craiova, sau conducerea spitalului care nu are acoperite șase-șapte specialități cu medicii. Haideți să vorbim cinstit".
Cinstit vorbesc și rudele lui Andrei care au așteptat cu el în spital și l-au văzut cum se stinge.
Lista lui "nu avem" care l-a ucis pe Andrei
Operația nu s-a putut face la Târgu-Jiu. E primul "nu avem" din lista care l-a condamnat la moarte: nu avem chirurg pediatru.
"Vă dați seama că ei spun că nu putea fi salvat, nu or să ne spună nouă că se putea salva.
Ce spune conducerea spitalului? "Sperăm să nu se mai repete", afirmă directorul Spitalului din Tg. Jiu, Dumitru Vienescu.
În șirul lung de "nu avem" conducerea spitalului susține că și copiii ar trebui operați de chirurgii de gardă, indiferent de specializarea acestora.
"Noi nu avem linie de urgență de chirgie pediatrică. Chirurgia generală trebuie să asigure și urgențele care se prezintă pe această linie".
Lista lui "nu avem" continuă cu serviciul de ambulanță- Andrei trebuia transferat la Craiova, dar în Gorj nu s-a găsit o ambulanță cu medic, așa că s-a așteptat una din județul Dolj.
Elicopterul SMURD ar fi reprezentat o altă variantă, dar lista lui "nu avem" include și salvarea aeriană. Heliportul din Târgu-Jiu nu funcționează noaptea.
Cei de la Colegiul medicilor transmit, pe lângă condoleanțe, că orice urgență medicală vitală trebuie tratată acolo unde se prezintă pacientul.