Drumul de la producător la magazin înseamnă o creștere a prețului de 4-5 ori, iar de suferit au tot... consumatorii.

Prețuri de 4-5 ori mai mari la raft

Între un leu și 50 de bani și 2 lei costă litrul de lapte vândut de producător la poarta fermei. În schimb, la raft vedem că prețul este și de 4-5 ori mai mare.

Așa ajungem să plătim pe litrul de lapte chiar și peste 9 lei.

Dorin Cojocaru, președinte Patronatul Laptelui: „Undeva o marjă de 35-40 la sută este la un miel blând care suge de la două oi proaste, adică la comerciant. Cine sunt aceste oi proaste? Furnizorul: fermier, procesator care vinde cu un preț mic către hypermarket. A doua oaie proastă e consumatorul care plătește preț mare la raft.”

Citeste si: Rețetă clasică de Pască fără aluat: Este perfectă pentru masa din Duminica Paștelui

De unde pornesc aceste diferențe mari de preț? Ce spun fermierii

Fermierii spun că problema vine de la intermediari, care vor să cumpere la preț mic și să vândă cât mai scump.

Vlad Muscă, fermier: „Eu dau laptele cu 1,4 lei.

Pe raft este 7 lei. Cum să supraviețuim noi, oameni buni, cu 1,4 lei în situația în care motorina s-a dus la 9 lei, când îngrășământul s-a dus de la 900 de lei, în toamna lui 2020, iar ieri am sunat și mi-a spus că este 5.000 de lei.”

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

„Tot noi avem de suferit că plătim mai mult. Inelele astea intermediare totdeauna măresc orice preț, la orice categorie de produse.”

Citeste si: Roșii cumpărate cu 10 lei, vândute cu 50

Prețul produselor se triplează până ajung la raft

Cât despre legume și fructe, nici aici lucrurile nu stau mai bine, mai ales că de multe ori, pe lanțul comercial intervin și samsarii. Marin Dumbravă are în solarul lui din comuna Joița, județul Giurgiu, trufandale de primăvară. Spune că este la limita supraviețurii, după ce costurile de producșie aproape s-au triplat.

Marin Dumbravă, fermier: „Ridichiile aceste apot pleca în această perioadă la 2.5 lei legătura, 3 lei la mine în cultură ecologică și la 1 leu in cultura convențională. Consuamtorul final le ia la 2-3 lei î cultura convențională, în supermarket le ia la cultură ecologică cu 4-5 lei.”

Marin Dumbravă, fermier:   „Supermarketul era interesat să aibă preț de achiziție cât mai mic ca să-și pună doar și să aibă vânzări mai mari. Nu era rentabil pentru că e cheltuială mare cu sistem logistic, etichetare, ambalare.”

Citeste si: VIDEO| În vreme ce prețul uleiului îi face pe cumpărători să găsească alternative, un producător din Cluj se mândrește cu clientela fidelă

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Și prețul salatei se triplează pe drum.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si