„Taxa pe zahăr a dus la o scumpire record a băuturilor răcoritoare. Astfel, tot mai mulți oameni s-au îndreptat spre cele mai ieftine sortimente ca să își facă pofta. Doar că, nutriționiștii atrag atenția că ieftin nu înseamnă și bun”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.
Aleg băuturi răcoritoare mai ieftine din cauza taxei la zahăr
Dacă anul trecut o sticlă de suc la doi litri și jumătate costa undeva până în 7 lei, acum prețul a ajuns și la 12 lei.
La fel este și în cazul cantităților mai mici. O sticlă la jumătate de litru ne scoate acum din buzunar chiar și 6 lei, față de 3 lei cât era înainte.
„La începutul acestui an TVA-ul pentru băuturile cu zahăr a crescut de la 9 la 19%. Specialiștii din industrie atrag atenția. Prețul anumitor băuturi răcoritoare a crescut chiar mai mult, cu până la 25% din cauza taxei pe zahăr”, a transmis Mădălina Bichir, reporterul Știrilor Kanal D.
Citește și: VIDEO- Fraudă la nivel înalt în cazul asigurărilor RCA. Zeci de mașini ale autorităților ar fi circulat cu asigurări false/ Un broker a fost reținut
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Scumpirea consistentă i-a făcut pe mulți clienți să se îndrepte către cele mai ieftine băuturi răcoritoare. Mai ales că diferență între sortimente este. De pilda, într-un supermarket găsim sucuri și la un leu și 70 de bani, spre deosebirile de cele populare care costă și de 5-6 ori mai mult.
„Era o sticlă de 3 litri 7 lei, acum e 12 lei. Am cumpărat cele mai ieftine sucuri care costă un leu și ceva, pentru că așa au ajuns timpurile”, a spus un cumpărător.
„Coloranții care se adaugă în băuturi și la cantități mici nu sunt așa periculoși, la cantități mari nu știm care sunt efectele pe termen lung. Produsele ieftine sunt făcute din ingrediente de slabă calitate și atunci riscurile sunt mai mari. În timp, organismul nostru e mai sensibil la dezvoltarea unor afecțiuni în sfera hepatică și renală”, a explicat Șerban Damian, nutriționist.
Prețurile piperate la suc au devenit motiv de glume și pe rețelele de socializare.
Autoritățile spun că așa-numita taxă zahăr este menită să reducă consumul excesiv,
mai ales în rândul copiilor.