„Am avut un bagaj, am crezut că mi se potrivește la cel de mână și nu a fost, a avut mai multe kilograme și a trebuit să plătesc în plus o taxă de vreo 50 de euro”.
Claudiu este pățit, la fel și alți pasageri care s-au trezit taxați suplimentar pentru bagajul de mână pe care l-au luat în avion. Se întâmplă frecvent, deoarece companiile aeriene au standarde diferite în ceea ce privește dimensiunea și greutatea bagajului de mână.
Bagajele de mână din avion ar putea să nu mai fie taxate
De exemplu, o companie low-cost permite un bagaj mic de mână, care să încapă sub scaunul din față și ale cărui dimensiuni să nu depășească 40 cm lungime, 25 cm lăţime și 20 adâncime, iar greutatea admisă poate fi de maximum 10 kg. La o alta, dimensiunile sunt puțin mai mari cu câțiva centimetri, dar greutatea este aceeași.
În situația în care le depășim, plătim o dată bagajul de mână sau de cală și, în plus, excedentul de bagaj.
Sunt unii pasageri cărora le corespunde bagajul conform unei companii aeriene, dar conform unei alte companii, le rămân roțile pe afară sau sunt cu unul-doi centimetri mai mari.
Citește și: Un român băut a creat haos într-un avion, înainte ca acesta să pornească spre București. Gestul care i-a înfuriat pe oameni: „Nu se putea nici deschide, nici închide”
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Aceste situații absurde ar putea dispărea.
Parlamentul European a votat o rezoluție, în urma sesizărilor făcute de cetățeni, prin care cere companiilor aeriene ca taxele pentru bagajele de mână să fie eliminate.
„
Practic, cerem ca nicio companie aeriană să nu mai poată impune un preț suplimentar pentru acest bagaj de mână, care trebuie să se încadreze în limite rezonabile”, a spus un europarlamentar.
Pentru bagaje, rezoluția solicită ca toate companiile aeriene să aibă aceleași standarde: dimensiune, greutate și celelalte.
Următorul pas este ca Executivul, și anume Comisia Europeană, să discute această situație și să dea un răspuns documentului votat de europarlamentari.
În plus, rezoluția recomandă și eliminarea altor costuri ascunse, precum taxa pentru selectarea locurilor din avion.