Telefonul e cel mai bun prieten al omului. Dar e pe cale să devină și cel mai mare dușman.
„Vorbesc si cu cunoscutii daca sunt langa mine, dar daca am ceva mai important de făcut, ii neglijez pe cunoscuti si trec pe telefon”, spune un tânăr.
Telefonul „ucide” limba română
Discuțiile prin mesaje telefonice ne fac să uităm să vorbim cu cei din jur, dar nu doar atât. George spune că se confruntă acum și cu alte probleme.
„Nu știu, când eram mai mic poate că vrbeam mai corect gramatical. Acum nu stiu, mai uit o cratima sau de exemplu „intr-un/poate” nu stiu să scriu corect, sau ceva de genul ăsta. Mai vorbesc prescurtat, mă mai ajută și autocorrectul să scriu corect niște cuvinte”,
mai spune el.
Functia de autocorect faciliteaza scrierea mesajelor dar are efecte nebanuite.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
„Tastaturile de la telefon prezic cam toate cuvintele, așa că... Limbajul evoluează constant și adaptările astea de tip emoji mi se pare că aduc mai mult lucruri bune decât altceva”, a spus un alt tânăr.
Scenariul specialiștilor pentru următorii ani este unul apocaliptic pentru limba română
„Au înlocuit comunicarea interumană cu aceste mesaje, uneori nu mai sunt nici mesaje, sunt niste emoticoane care tin locul acestor mesaje, cat mai scurte, cat mai abreviate, au un sistem codificat prin care comunica.
Urmarea este ca atunci cand trebuie sa vorbească si sa utilizeze cuvintele limbii romane nu le mai stiu intelesul, nu mai stiu sa le potriveasca in propozitii, fraze mai ample”, a spus Florina Rogalski, profesoară de Limba și Literatura Română.
Estimarile specialistilor arata ca in doar cativa ani, oamenii ar putea chiar uita să vorbească. Lucru care deja se vede, din păcate.
„Totul are un shorttcut, totul are o scurtătură.
Există o aplicație pentru orice, nu mai gândim nici matematica, nici gramatica, nici științele. Crezi că, cumva, din cauza acestor telefoane, peste 10 de ani o să uităm să vorbim cum trebuie? Cred că impactul o să fie mult mai devastator, cred că nu în 100 de ani, cred că un pic mai repede”, spune o fată.
„Vor fi afectate generatiile care vin dupa noi pt ca nefolosind ft mult limbajul verbal, chiar si daca vor avea posibilitatea sa il foloseasca, nu il vor mai folosi.
Chiar daca vor putea sa pronunte cuvintele, le va fi mai usor sa scrie ceva sau sa arate cu degetul. În ultimii ani, din ce in ce mai multi copii au dificultati in a pronunta cuvintele, sunetele corect”, a spus Amalia Lupu, logoped.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Pentru a încetini acest proces, specialiștii spun că ar trebui să se ia măsuri la nivelul autoritatilor statului.
„Gramatica ar trbeui studiată n articulatiile ei din clasa 1 pana in clasa a 12a, tot timpul cu recapitulari si cu momente de reluare a vocabularului a cuv din fondul principal de cuvinte pt ca ei nici pe acestea nu le cunosc”, a mai spus profesoara de Limba și Literatura Română.
De la vârste din ce în ce mai fragede, telefonul devine principalul mijloc de comunicare. Studiile arată că un sfert dintre copiii cu vârste între 2 și 5 ani au un smartphone.