In articol:
Cuprinsă de febră, micuța pacientă arde chiar și după 3 zile în care părinții au tratat-o cu antitermice. Speriată că nu reușește s-o pună pe picioare, femeia a adus-o la camera de gardă a Spitalului Marie Curie. 1 000 de copii cu simptome asemănătoare gripei au ajuns aici, în ultimele 48 de ore.
Copiii sunt cei mai expuși la gripă din pricina imunității firave. Frica părinților este întemeiată dacă ne gândim că virusul gripal a mai răpus un om. Pacientul în vârstă de 43 de ani s-a internat cu febră mare la Spitalul Județean din Sibiu și pe fondul altor boli care i-au agravat starea de sănătate, bărbatul s-a stins câteva zile mai târziu. În Brașov și în București sunt cele mai multe îmbolnăviri, spun medicii, care cu greu fac față numărului mare de pacienți.
Citeste si: Ministrul Educației: Inspectoratele şcolare vor raporta în fiecare dimineaţă situaţia cazurilor de gripă
Ilinca Florescu, medic prima pediatru: Ce ne dorim cu toti e sa nu se vina asa, de la primul simptom si direct la camera de garda! Problema e cu aceste zile libere, cand nu prea au unde sa mearga! Sfatul este sa incerce o medicatie simptomatica acasa, cam 48 de ore la debutul bolii.
Chinuiți de febră, dar fără o minimă informare, mulți apelează numărul unic de urgență.
Terifiați de gripă. Ce a decis Primăria Capitalei
Alis Grasu, manager Ambulanta Bucuresti: Am suplimentat echipajele astfel ca azi se lucreaza cu 66 de echipaje de urgenta si am adus un numar record de medici.
Ca măsură de prevenție, primăria Capitalei are de gând să achiziționeze mii de măști medicinale, care ar urma să fie împărțite în autobuze. În spitale, accesul vizitatorilor a fost limitat, iar în trei școli din țară, cursurile au fost suspendate după ce mai mulți copii s-au îmbolnăvit.
Valul de îmbolnăviri readuce în discuție tema vaccinării de orice fel. România este una dintre puținele țări europene unde imunizarea este privită cu neîncredere însă lucrurile sunt pe cale să se schimbe: chiar de la finalul acestei luni, vaccinarea împotriva rujeolei, rubeolei, hepatitei B și tusei convulsive ar putea fi obligatorie, potrivit unui proiect de lege aflat pe masa deputaților.
Citeste si: Se închid școlile? Gabriela Firea: Sunt 939 de cazuri de gripă sezonieră la copiii din învăţământul de stat
Părinții care refuză să participe la întâlnirile organizate de medicul de familie și refuză să își vaccineze copilul s-ar putea alege cu o amendă de 100.000 de lei.