Focul iscat la un depozit de materiale explozive a provocat cele două explozii care au venit ca o apocalipsă de speriat. Suflul deflagrației nu doar că a zguduit din temelii capitala libaneză Beirut, dar unda de șoc, cu o forță înfiorătoare, a fost resimțită, la peste 240 de kilometri distanță, chiar în Cipru.

Imaginile filmate imediat după dezastru parcă sunt desprinse dintr-un film de groază.

Pe străzile îngropate în moloz și bucăți căzute din clădiri, pot fi observate zeci, dacă nu sute de mașini distruse de suflul deflagrației....

Iar oamenii, răniți și plini de sânge pe trup, umblă bezmetici după ajutor.

Mărturii terifiante

Rima, o tânără care a locuit mulți ani în România, a fost acolo, în infern. Extrem de șocată încă povestește că în acele clipe a crezut că iadul a coborât cu adevărat pe pământ.

"Dintr-o dată a căzut ceva pe maşina mea, mi-a venit pe cap. Toată sticla din maşină pe picioarele mele, toate geamurile. M-am panicat, am început să ţip, să plâng, mi-am dat capul în jos. Am văzut un băiat fără picior, am văzut doi băieți fără ochi, fete pline de sânge pe jos... Nu pot să explic mai mult, era îngrozitor", a afirmat Rima Wehbe.

Citeste si: Explozie Beirut. Apocalipsa în imagini: Cum arată acum capitala libaneză

Inițial, autoritățile din Beirut, au anunțat că cel puțin 10 oameni și-ar fi pierdut viața, doar că, o dată ce se scurgeau minutele de groază, creștea și numărul morților descoperiți sub dărâmături, pe străzi, sau în mașinile strivite. Peste o sută de trupuri fără viață au strâns salvatorii. Alte peste 3 mii de persoane zăceau rănite și îngrozite de experiența traumatizantă ce le-a fost dat să trăiască.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

"S-a auzit o bubuitură, o bubuitură la geam. Pe moment, neştiind că este bombă, pentru că a explodat, am crezut că poate a fost cutremur, nici prin cap nu mi-a trecut că a fost explozie. S-a zguduit uşa pentru două-trei secunde... deci, s-a zguduit. Soţul meu şi familia lui, deci mama lui care este o femeie învârstă, a spus că niciodată, de câţi ani este ea în Liban şi a trăit aici, nu a văzut asemenea bombă, nici când a fost războiul cu Israel", povesteşte o română stabilită în Beirut.

Peste 300 de mii de clădiri au fost grav avariate

Potrivit unui bilanț provizoriu, peste 300 de mii de clădiri au fost grav avariate în urma deflagrației. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere arată cât de tare s-a zgâlțâit pământul. Geamurile clădirilor s-au făcut țăndări, iar în case totul e vraiște. Poate cele mai grăitoare imagini au fost surprinse în biserică în timpul unei slujbe. Dintr-o dată se clatină totul, se întunecă, iar tavanul se prăbușește peste preot.

"Pe o rază de 500 de metri, totul e la pământ. Clădirea Ambasadei, deşi distanţa este de 7-8 km, distanţa faţă de epicentrul exploziei, am avut şi noi unele stricăciuni.

Au fost unele geamuri care s-au spart, care au ieşit din balamale, uşi care au ieşit din balamale, deci suflul vă daţi seama că a fost extraordinar de puternic", spune Victor Mircea, Ambasadorul României în Liban.
 
Claudia este profesoară de matematică în Liban din 2002. Locuiește la 40 de km de capitala Beirut, dar povestește că deflagrația s-a resimțit peste tot, aproape la fel de îngrozitor.

Citeste si: Primele imagini din Liban după explozie. Cum arată capitala Beirut

„Am crezut că este un cutremur, totul s-a mişcat, geamurile… Mai mult decât atât, un zgomot foarte puternic, de nedescris, şi a venit în mai multe bubuituri. Deci, la început era o bubuitură oarecum uşoară, apoi din ce în ce mai intense, până când a explodat. Am simţit că e sfârşitul lumii, cum ar veni. Au fost, aproximativ, multe, multe secunde, cam vreun minut. Un minut de neştiinţă, nu ştiam ce se întâmplă, unde, cum, trebuie să aflu dincotro… pur şi simplu simţi că e ceva care a căzut peste tine. Copiii mei erau la malul mării, la pescuit. Au auzit explozia şi mi-au povestit, e foarte, foarte greu să aud de la copilul meu cum a auzit o astfel de explozie, a şi văzut un fum în mijlocul mării, de nedescris", a povestit femeia.

"Sunt şocat, mă aflam în port la 15.30, am plecat din port cu o oră înainte de explozie"

Peter Kai este un artist libanez cunoscut și publicului din România. El are o firmă cu sediul în port și se simte binecuvântat de Dumnezeu. Cu o oră înainte de bubuitura ucigătoare plecase de la birou.

"Sunt şocat, mă aflam în port la 15.30, am plecat din port cu o oră înainte de explozie. Am pierdut atâtea lucruri, am pierdut tot. Am pierdut atâţia oameni, nici măcar nu îmi găsesc cuvintele. Am pierdut 90% din companie, am pierdut trei angajaţi, vorbim de sute de morţi, de mii de răniţi. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că sunt teafăr, sunt cu familia şi mă rog pentru cei din Liban", afirmă Peter Kai.

VIDEO | Teroare în Beirut
VIDEO | Teroare în Beirut

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

La o zi după catastrofa care a cauzat sute de morți și răniți și a distrus o întreagă capitală, locuitorii trăiesc coșmarul vieții lor. Oamenii au încercat să se mobilizeze și să ajute, însă spitalele sunt pline, mulți au rămas fără case, dar, mai ales, fără cei dragi.

"Foarte greu, peste tot e închis, este lume care a rămas fără case, fără muncă... ei nici nu știu de ce să plângă. ei spun lui Dumnezeu că i-a lăsat în viață sau că nu mai au nimic”, spune Rima Wehbe.

Peste tot unde te uiți e haos, iar, pe lângă viețile omenești, pagubele materiale sunt uriașe, și mai grav e că vin pe fondul unei crize economice care a aruncat deja Libanul aproape în colaps.

Autoritățile au demarat o investigație

Autoritățile au demarat o investigație, să afle cine e responsabil de acest dezastru nimicitor. Premierul a anunțat că peste 2700 de tone de nitrat de amoniu era depozitat acolo de mai bine de 6 ani în condiții neconforme, adică fără să fi fost luate măsuri de securitate, în condițiile în care vorbim de un îngrăşământ chimic şi, totodată, o componentă a explozibililor.

Oficialii libanezi au exclus acuzațiile potrivit cărora Israelul ar fi de vină pentru explozii, teorie vehiculată pe reţelele sociale. De altfel, și președintele Americii, Donald Trump, a scris că ce s-a întâmplat în portul din Beirut seamănă cu un teribil atentat.

Potrivit agențiilor de presă străine, documentele oficiale arată că autoritățile libaneze știau de pericolul care ar fi putut oricând să-i pască. Ba mai mult, vameșii ar fi cerut de nenumărate ori să scape de acea substanță, avertizând să Beirutul riscă să sară în aer, ceea ce s-a și întâmplat. Nitratul de amoniu este extrem de periculos și a provocat în lume mai multe tragedii. Una dintre ele a marcat și România, când explozia de la Mihăilești a distrus vieți pentru totdeauna.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si