Moș Nicolae a adus și o nuia pentru sistemul educațional din România, odată cu rezultatele pe 2022 la testele PISA. Aproape jumătate dintre elevii din țara noastră se încadrează la analfabetism funcțional, adică nu pot înțelege un text scris. Avem totuși și un motiv de bucurie. Colega mea Larisa Rațiu ne spune mai multe. Bună dimineața, Larisa! Te ascultăm, a transmis Simona Pătruleasa.

Testele PISA, rezultate dezastruoase

Bună dimineața, Simona! Bun găsit tuturor!

Într-adevăr, rezultatele sunt dezastruoase și pare ca batem pasul pe loc pentru ca am atins același nivel ca în anul 2018.

Totuși, da, dacă e să privim partea plină a paharului, nu mai suntem pe ultimul loc în Europa, ci pe penultimul- înaintea vecinilor bulgari.

Dar să vedem ce au scos la iveală mai exact aceste teste. La matematică, numai 51% dintre elevi au atins nivelul 2 de competență, considerat minimul pentru a fi un individ funcțional în societate. 49% dintre elevi în schimb se încadrează în analfabetism funcțional.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

La lectură, aceeași poveste. 42 la sută dintre cei care au susținut aceste teste pot citi, dar nu reușesc să priceapă cerința și nu pot dezvolta mai departe ideile din acel text.

Și fenomenele științifice sunt un mister pentru elevii români. 44% sunt și aici analfabeți funcțional.

Testele PISA sunt examene standardizate care se dau simultan in 81 de țări, iar rezultatele lor arată cât de bine sunt pregătiţi elevii să pună în practică ce învață și cum pot rezolva, în viața reală, problemele de care se lovesc, a

transmis Larisa Rațiu.

Citește și: Tânăra de 16 ani care și-a înjunghiat pedagogul și-ar fi premeditat gestul teribil. Bianca a făcut noi mărturisiri de-a dreptul șocante în fața anchetatorilor


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si