Frica de apelurile vocale sau anxietatea de a vorbi cu cineva la telefon- au devenit o realitate in randul tinerilor.
"Deci am deschis telefonul și eram, Doamne, de ce nu pot să fac asta prin mesaje, e foarte stresant pentru mine."
De ce preferă tinerii mesajele
Eva face parte din rândul celor care trimit mesaje.
Mai ales că există atâtea aplicații prin care se pot trimite: Whatsapp, Messenger Chat sau prin intermendiul bătrânelor SMS-uri.
"Am așa...nu sufăr de anxietate, dar mă cuprinde așa un sentiment foarte ciudat și mai bine mult mesaje decât cu sunatul."
Citește și: WhatsApp introduce o nouă funcție pe telefoanele Android. Ce vei putea face de acum încolo
Tinerii crescuți în era digitală preferă alternativa textelor din mai multe motive: mesajele sunt mai rapide, mai eficiente și nu sunt stresante.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro
"Generația noastră preferă mesajele, am avut o discuție și cu mama despre asta. Ei preferă telefoanele, eu prefer mesaje. Mi se pare mai comod, poate persoana repsectivă nu are timp să vorbească la telefon."
Ce spun specialiștii
Un studiu realizat de un site american dedicat comuncării mobile a scos la iveala că 75% dintre mileniali evită apelurile telefonice, deoarece consumă mult timp, iar 81% dintre ei au anxietate înainte de a efectua un apel telefonic.
"Vorbitul la telefon îmi creează o anxietate că trebuie să dau un răspuns mai rapid, na, când dau un mesaj pot să mă gândesc mult mai mult, să formulez un răspuns mai complex." Anca Boalcă, psihoterapeut: "Nu ne asumăm foarte bine în momentul în care avem posibilitatea să ne ștergem mesajele, din start avem mai multe opinii sau putem să o schimbăm în decursul unei zile."
Citește și: Incredibil! O femeie, fostă profesoară, i-a lăsat averea sa unui bărbat care i-a fost elev în urmă cu 5 decenii
Trimiterea de mesaje a ajuns chiar până acolo încât expeditorul și destinatarul sunt uneori chiar la câțiva pași distanță unul de celălalt.
"Situația asta pe care noi am creat-o în a scrie mesaje încontinuu ne afectează în zona de job, de cum facem și ce facem."
Citește și: MAE, atenționare de călătorie pentru Marea Britanie, din cauza alertelor meteo
Citeste si: Nou beneficiu pentru pensionarele cu venit de până în 3.000 de lei. Ce gratuitate vor primi acestea- kfetele.ro
Citeste si: EXCLUSIV! Târgul de Crăciun de la Cluj se deschide mâine, 22 noiembrie 2024! Edy Chereji: „Anul acesta nu vor fi focuri de artificii, va fi un spectacol de lasere și drone care va marca începutul evenimentului”- radioimpuls.ro
Citeste si: Val de aer polar în România. A nins și s-a depus strat consistent de zăpadă. Imagini din Brașov, Cluj, Neamț- antena3.ro
Ana Călugaru, pr manager E-jobs: "Sunt mai predispuși să discute cu colegii prin mesaje, poate chiar și cu managerul lor dacă ei lucrează remote. Dar atunci când vine vorba de discutiile cu clienții, această preferință nu poate fi transpusă și în viața profesională."
Citește și: Un TIR a luat foc pe DN1. Imagini de la fața locului
Psihologii spun că, deși fobia pentru vorbitul la telefon este un adevăr în era digitalizării- comunicarea nu poate fi eficientă decât prin viu grai.