După vestea că facturile vor fi mai piperate în această iarnă, acum ne confruntăm cu un nou val de creşteri de preţuri la alimente. Fructele și legumele, carnea sau lactatele îi ustură tot mai rău la buzunare pe cei care fac față cu greu cheltuielilor zilnice. Specialiștii estimază că sucmpirile vor continua și în următoarele săptămâni cu 10-15 procente, a transmis Cristian Sabbagh.

Vine toamna, vin și scumpirile

Prețurile de toamnă de la tarabe se resimt tot mai adânc în bugetul nostru. Legumele de sezon, cum ar fi gogoșarii sau ardeii kapia costă și 13 lei per kilogram. Roșiile au ajuns din nou, la 15 lei. Nici fructele nu sunt mai ieftine. Kilogramul de struguri se vinde și cu 20 de lei, iar perele cu 12.

Sunt cu 50% mai mult față de acum o lună, a mărturisit o persoană.

Castraveții erau cu 3 sunt deja cu 7, roșiile deja nu le mai mănânci la 15 lei. 5 de lei pentru salată, dovlecei, cartofi, ridichii și 3 fructe, a declarat altă persoană.

Prețul pâinii va crește în continuare. În medie, undeva la 10-15 la sută sigur. Vom asista la creșteri de prețuri care sunt oricum prea mari,

a declarat Dragoș Frumosu, președinte Sindialimenta.

Citește și: VIDEO- Plafonarea prețurilor, doar pe hârtie. Legiferarea nu ţine pasul cu tacticile comercianţilor

Cu alte cuvinte, pâinea care costă acum 2 lei și 50 de bani ar putea ajunge la aproape 3 lei. Kilogramul de carne de porc ar putea ajunge la peste 40 de lei, roșiile care costă acum 15 lei per kilogram vor fi și 17 lei, iar un litru de lapte ne-ar putea costa, din nou, 8 lei.

Iar lista scumpirilor poate continua.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

Au crescut la absolut tot. Și la carne, și la brânză și la legume. Am înlocuit carnea cu soia ca e mai ieftină, a spus un român.

Românii vor merge la magazin ca la muzee, să admire produsele și să nu și le permită, a declarat Adrian Negresu, economist.

Vii în piață, nu cumperi nimic și ai făcut economie. Asta înseamnă să faci economie de piață, a spus un cumpărător.

Numit „shrinkflation” în Occident, fenomenul reducerii gramajului sau al cantității unui produs este prezent și în țara noastră. Practic, produsele au intrat la apă pentru ca producătorii să poată jongla cu prețul.

Ultimele date ale inflaţiei arată că aceasta a coborât la 8,8 la sută, ceea ce înseamnă că preţurile cresc, dar cu un procent mai mic.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si