VIDEO | Tot mai mulți români se întorc din zonele lovite de coronavirus. Ce se întâmplă cu ei la sosirea în țară
Coronavirus China. Sute de cazuri de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus sunt descoperite în fiecare zi în China. Europa este şi ea atinsă de molima venită din Asia. În România, autorităţile se pregătesc şi ele pentru contracararea acestui virus. Deocamdată, suspiciunile de ieri au fost înlăturate, iar copiii veniţi azi din China vor rămâne în carantină. A mai apărut însă un caz suspect la Cluj.
Coronavirus China. O stewardesă din Sighetul Marmaţiei care spune că ar fi intrat în contact cu mai multe persoane suspecte de infecţie cu virusul ucigaş în Vietnam a ajuns pe aeroportul din Cluj. La sol, echipele medicale se pregăteau de intervenţie. Aeronava a fost parcată într-o poziţie izolată.
Tânăra lucrează pentru o companie aeriana din Vietnam, ţară care a raportat două cazuri de infecţie.
Femeia a venit acum ca pasageră cu o cursă de linie din Varşovia. Ceilalţi pasageri trebuie şi ei să fie atenţi la simptome.
Femeia a fost dusă la spitalul de boli infecţioase din Cluj, unde va ramane sub supraveghere câteva zile, intr-o camera izolată. În acelaşi timp, probe se sange au fost trimise deja catre institutul Matei Bals din Bucuresti pentru analize.
Tot mai mulți români se întorc din zonele lovite de coronavirus
În schimb, cei 25 de copii care au fost timp de 6 zile la Beijing, în China, pentru a susţine un recital vor sta în carantină. Grupul folcloric din Mioveni s-a întors cu 6 zile mai devreme decât era programat iniţial pentru că le-au fost anulate concertele. La Otopeni au fost aşteptaţi de medici.
Reporter: Dacă le apar anumite simptompe, care sunt paşii?
Amalia Şerban, director general Institutul de Sănătate Publică: Vor suna imediat medicul de la DSP care îi are în monitorizare zilnică!
Copiii au fost însoţiţi în China şi de viceprimarul din Mioveni.
Aurel Costache, viceprimar Mioveni: Am completat nişte chestionare în care spunem fiecare unde stăm, cine suntem, cu menţiunea că dacă sunt probleme să sunăm la 112.
Doi consilieri locali au ajuns şi ei în ţara afectată de virusul ucigaş.
Consilier local Primăria Mioveni: E o minciună totală cu virusul ăsta, nu e nimeni bolnav, ce nu înţelegeţi?
Între timp, autorităţile au renunţat la una dintre măsurile care ar fi trebuit să ajute la descoperirea virusului ucigaş.
Andreea Gurban, reporter Știrile Kanal D: Deşi autorităţile au anunţat iniţial că vor monta termoscannere în aeroporturi, s-au râzgândit. Prima dată au folosit în lume în 202 în Singapore şi China şi mai târziu în 2014 în Africa de Vest, atunci când s-a descoperit virusul Ebola.
Măsuri speciale la Institutul „Matei Balș”
Două saloane speciale pentru cei care sunt infestaţi cu acest coronavirus sunt pregătite la Institutul Matei Balş din Bucureşti.
Condiţiile sunt însă extrem de stricte. Chiar şi hrana intră printr-un dispozitiv care permite dezinfecţia.
Numarul deceselor din cauza coronavirusului a depăşit o sută în toată lumea, iar experţii sunt extrem de îngrijoraţi din cauza vitezei cu care se transmite.
Sunt peste 4.500 de îmbolnăviri la nivel mondial în acest moment, iar cifrele sunt în creştere accelerată. A doua ţară din Europa a intrat pe harta roşie.
După Franţa, Germania a anunţat prezenţa coronavirusului. Milioane de oameni sunt blocaţi în oraşele închise de autorităţile din China.
Printre ei se află şi mulţi străini. Doug Perez este cetăţean american şi profesor de engleză în Wuhan, epicentrul acestui virus. Deşi Statele Unite încearcă să îşi repatrieze oamenii din regiune, Doug spune că nu îşi poate lăsa iubita şi câinele în iadul de acolo. Aşa că a ales să rămână.
Doug mai spune că îi este dificil şi să îşi plimbe câinele din cauza restricţiilor. Dar cea mai mare problemă este lipsa mâncării.
Un alt străin, un britanic de această dată, se plânge de faptul că ţara sa nu se interesează de soarta lui.
Şi totuşi, există miracole chiar şi în zona zero a virusului ucigaş care a înspăimântat planeta. O femeie suspectă de infecţie cu acest coronavirus a născut prin cezariană un băieţel. Medicii au luat această decizie pentru că mama avea dificultăţi în respiraţie şi risca să îşi piardă viaţa şi ea, şi fătul.