"Inflația ne ține în casă. Tot mai puțini români își permit să iasă la restaurant. Mulți fie preferă să comande, fie să ia prânzul la localurile de tip fast food, unde nu trebuie să scoată o avere din buzunar. Scumpirile au lovit industria Horeca, singurii patroni care mai rămân cu bani la finalul zilei sunt cei ai localurilor care doar livrează mâncare", a transmis Cristian Sabbagh.

Inflația ne ține în casă

Miercuri, ora 12. În restaurantele clasice bate vântul, în timp ce în fast-food-uri este o aglomerație de nedescris. Această shaormerie are toate mesele ocupate în fiecare zi, fie că vorbim de prânz sau seară.

Românii mănâncă o shaorma la fiecare 10 secunde, arată un studiu. Dovadă clară sunt și aceste imaginile. Oamenii recunosc că mâncarea fast-food este mult mai prietenoasa cu buzunarele lor mai ales în acest an când totul s-a scumpit.

Citește și: VIDEO- Din cauza scumpirilor, oamenii fac focul cu crengi și coceni. Lemnele nu le sunt sufieciente pentru a se încălzi mereu

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Plecăm din shaormeria aglomerată și ne întoarcem la localurile pustii. Inflația a schimbat obiceiul culinar al românilor, sunt de părere experții. Mai ales că scumpirile se văd cu ochiul liber în restaurantele clasice.

Unii chiar au renunțat să iasă în oraș și își comandă mâncare acasă.

Scumpirile par că au lovit mai puternic restaurantele clasice. Din totalul cheltuielilor, materia primă reprezintă aproximativ 20 la sută pentru fast food și aproape 40% pentru un local de fițe.

Și cheltuielile cu mâna de lucru sunt mai mari la un restaurant clasic pentru că au mai mulți angajați. Cheltuielile localurilor au crescut cu 10% în ultimul an.

Studiile arată că un sfert dintre români nu-și permit să iasă în oraș. Cifră ce ne plasează pe primul loc la nivel european. La polul opus se află Finlanda și Cipru, unde doar 1% din locuitori n-au bani să meargă la restaurant.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si