VIDEO „Toți au zis că sunt nebun”. Pasiunea sa pentru cai a reînviat un loc uitat de lume
În acest reportaj din „Asta-i România” îl veți cunoaște pe Mircea Onică, un om care a făcut o afacere din pasiunea sa pentru cai.
Unii oameni au ales să plece din România, iar alții au grija zilei de mâine. Totuși, există și persoane care aleg să schimbe locurile din țara natală. Mai exact, este vorba despre Mircea Onică, un bărbat care a reînviat un sat pustiu datorită pasiunii sale pentru cai.
„Prin 2000 mi s-a năzărit mie să fac turism cu caii.
„Toți au zis că sunt nebun! Nu era nimic! Nu era nici drum, le-am făcut pe toate. Caii i-am înmulțit. De vreo 7-8 ani pot să zic că am început să câștig și ceva, până atunci a fost pasiune”.
Mircea Onică este de părere că fiecare om nevoie de momente în care să se conecteze cu natura și să își încarce bateriile, uitând de grijile și stresul din viața de zi cu zi.
Deși începuturile au fost grele, pasiunea lui Mircea a devenit un adevărat refugiu pentru oamenii care își doresc să aibă parte de libertate și să descopere frumusețile vieții de munte.
Citește și: VIDEO „Oamenii și copiii pot interacționa cu caii”. Un adevărat paradis ecvestru are loc la Florești
Caii, după spusele lui Mircea, rămân tot timpul afară, ca să se simtă cât mai mult în natură.
Animalele sunt îngrijite, hrănite și, cel mai important, lăsate să exploreze.Caii sunt cuminți și se poartă frumos cu oamenii. Aceștia sunt cai de șa, fiind foarte rezistenți atunci când vine vorba despre drumeții pe munte.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
„Eu nu sunt adeptul raselor, de niciun fel. Mai ales la cai! Cam toate rasele au plecat de 6-7 iepe mame și doi armăsari. După sunt consangvinizați ca să se obțină nu știu ce talie, ca să avem coama nu știu cum, ca să poată sări. Pe când, aceștia, care au toate culorile și toate mărimile, au fost aleși de natură, în mod obiectiv. Din acest motiv sunt foarte rezistenți”, a spus Mircea Ornică, administrator Nedeea Vâlceană.
Mircea Onică spune că este foarte important să te joci cu cacii de mici. Astfel, calul devine mult mai blând și învață diverse comenzi prin intermediul jocului.
Mircea Onică a spus că a colaborat cu diverse pensiuni de-a lungul timpului, dar nu a mai făcut acest lucru după o perioadă.
Conform lui Mircea Onică, turistul care alege să vină la ferma sa de cai, pentru un sejur în plină natură, are între 25 și 40 de ani, un nivel superior de educație și un venit peste medie.
Traseul nu este prestabilit, dar sunt mai multe condiții în funcție de care se adaptează traseul, una dintre ele fiind vremea.
Unei turiste i-a plăcut atât de mult ceea ce a văzut în oaza de nautră încât a devenit ghid. Numele ei este Anca Bădescu.
„În mod real sunt un turist foarte insistent. Am venit prima dată acum cinci ani. Am revenit până când m-au adoptat spiritual. Acum sunt ghid, plec cu turiștii pe traseu. Ăsta e lucrul meu preferat aici, plimbatul cu caii”, a spus Anca Bădescu, ghid.
Citește și: VIDEO Turismul ecvestru, tot mai căutat! Românii renunță la vacanțele clasice
Condițiile sunt, mai degrabă, ca ale unei cabane la munte. Colibele sunt amenajate într-o manieră tradițională. Toaletele sunt în curte. Aceste condiții sunt pentru oamenii care apreciază foarte mult natura și care, uneori, doresc, să iasă din aglomerația orașului.
Mircea Onică a încercat mai multe afaceri într-o perioadă de opt ani, din 1992 până în anul 2000. Totuși, acum se bucură pentru că face activități în care se regăsește.
El petrece destul de mult timp la oraș, deși spune că nu și-ar putea petrece viața într-un astfel de mediu. Mircea spune că este un mare fan al teatrului.
„Eu n-am problemă cu ursul, cu pădure, cu noaptea... sunt în elementul meu. Dar orașele, în mod special cele mari... nu că mă sperie.. dar nu mă simt în locul meu acolo”.