In articol:
Europa este în fierbere după ce protestele fermierilor s-au generalizat. În Spania, tractoarele au blocat șoselele de la sud la nord, iar în Italia, utilajele grele asediază Roma. Fermierii au venit cu tractoare inclusiv în fața Parlamentului European de la Strasbourg. Iar vămile între noi și bulgari au fost blocate, a
Tractoarele fermierilor pun pe jar Europa
Din Sevilla, Granda, în sud și până la Girona, la granița cu Franța, fermierii au blocat șoselele Spaniei. La mobilizarea pentru mitingul național al tractoarelor au răspuns mii de agricultori.
Pe autostrada A3, care face legătura între Madrid și Coasta Mediteraneană, tractoarele au acoperit un sens de mers. Fermierii cer prețuri echitabile pentru producția lor, reducerea birocrației care sufocă zona rurală și aceleași reguli de producere și comercializare.
În Murcia, a fost decretată stare de alertă municipală în toate serviciile din cauza blocajelor de pe drumuri. Autoritățile au mobilizat polițiști pentru ca aprovizionarea magazinelor să se desfășoare normal.
Blocade au fost și în Castilla-La Mancha, La Rioja, Catalonia, Andaluzia și Valencia, unde fermierii au schimbat câmpurile cu asfaltul străzilor.
Revoltati că regulile impuse fermierilor europeni, pentru a proteja mediul, îi fac mai puţin competitivi decât cei din ţările non-UE au protestat în organizațiile din Olanda. Mișcările stradale au început încă de azi noapte cu incendierea baloților de fân și a cauciucurilor.
Iar în Italia, utilajele grele au înconjurat Roma.
Intenţia lor este de a rămâne în capitala Italiei întreaga săptămână, unde vineri este programat un protest de amploare. Şi la Torino, în nordul tarii, s-au adunat sute de tractoare.
Valul de manifestații început în Franța și Belgia s-a extins acum și în Letonia și Bulgaria.
Traficul pe ambele sensuri prin punctul de frontieră Giurgiu Russe a fost oprit azi. Proteste similare au fost organizate în toate vămile. Ministerul Roman al Afacerilor Externe a emis atenționare de călătorie din cauza blocajelor.
Proteste au fost organizate și în fața Parlamentului European de la Strasbourg.
Acolo, Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a propus, pentru prima dată, retragerea proiectului de lege care urma să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor în UE, criticat vehement la proteste ale agricultorilor.